2015-03-01 486 瀏覽
今晚得我同媽咪撐檯腳,平時好少主意的媽咪竟然話想食海南雞,難得有要求,做女當然要滿足一下!即刻openrice一下,搵到兩三間,最後選擇了孖寶!因媽咪先要返兼職,我就先到店舖搵位,可能時間尚早未算很多人,孖寶格局屬於平民路線,廚窗掛住很多雞呢!店內約有6張4人檯,所以如少過4人大多數要搭檯或被搭檯呢~坐底後看看除了海南雞還有什麼主食,看起來都是套餐為主,雖則選擇不算多,只有海南雞,口水雞,魚香肉餅,咖哩雞/豬扒,梅菜肉餅等,不過夠專就可以更專注質素呢!未點菜時店員已遞上雞湯,看來是人人都有!未有細心研究下就先見到圖1中的二人餐 HK$138,二話不說就已經叫了!有半隻海南雞,魚香煎肉餅,油菜,2碗湯,2碗油飯。除了湯,很快就上了飯及醬料,有豉油,酸甜醬及薑蔥蓉~一看2碗飯就覺得,大獲了...好似太多呀!! 再看多次牆上的客飯, $38-42左右, 再看看其他食客...就知道今餐一定"有餘"...夠曬應節! 每碗湯都有雞腳, 還落了紅蘿蔔幾清甜! 至於油飯, 都幾香但顏色不算很均勻, 軟硬度有少少參差, 不知是否將不同次數煮的混合~再上半隻海南雞...無骨的! 雞味不算很重, 但都幾滑又
再上半隻海南雞...無骨的! 雞味不算很重, 但都幾滑又不肥, 這價錢來說很不錯喇!
菜是生菜, 正正常常啦, 不過媽咪話蠔油幾好味=,=
反而這魚香煎肉餅有驚喜, 煎得香而不油, 有少少咸魚香, 薄薄地送飯一流!
聽日不用煩LUNCH要食什麼了! BTW, 外賣盒加1蚊! 下次會冷靜些叫客飯就夠了!
2015-02-28