2019-05-13 136 瀏覽
琴日考完試,諗住同朋友去油麻地食飯、行街。記得有朋友講過 “大本瀛” 嘅放題幾好食,就一於去試吓,獎勵吓自己。係環境方面,未入餐廳已經被門口貼住嘅食物相吸引住。好鍾意餐廳嘅牆紙同間隔。牆紙係日本鬧市嘅景象,就好似去咗日本咁。而枱之間都有竹簾隔住。透光之餘,又保持到私隱度,仲增添咗日本風味添。喺食物方面,都有唔少選擇。最鍾意佢嘅炸天婦羅,炸粉超薄,十分驚艷。好多餐廳D 炸物,尤其天婦羅都會好厚炸粉。但呢度嘅天婦羅,D 炸皮薄到,咬落去就好似冇乜炸粉咁,但又食到炸天婦羅嘅風味,根本係啖啖肉,真心好正!! 原本唔太好天婦羅嘅我,只諗住食甜薯天婦羅。但卻好味到食埋朋友打算食嘅蟹棒天婦羅 同 海老天婦羅。所以之後又encore 多一轉天婦羅,哈哈見到點餐紙竟然有泰式嘢食,就即管試吓。冬陰公湯好有椰香味,而且唔會太辣,迎合到香港人嘅口味。而且當中嘅蝦同埋蕃茄都好大舊,唔會只着重嗰湯而忽略當中嘅料,值得一讚。此外,自家製嘅手打炸蝦餅都唔錯。肉質幾彈牙,再配上秘製醬汁,自家製真係好味D。另外,身為鯖魚控嘅我,每次去放題都一定會叫鯖魚。佢嘅鹽燒鯖魚都幾好食,唔會燒得好乾。再加幾滴檸檬落去,清新嘅檸檬配上

另外,身為鯖魚控嘅我,每次去放題都一定會叫鯖魚。佢嘅鹽燒鯖魚都幾好食,唔會燒得好乾。再加幾滴檸檬落去,清新嘅檸檬配上魚香味,正呀!!

順帶一提,呢度嘅店員都好好人。見你碟上面嘅蝦殻之類太多,會主動幫你換碟!! 唔似其他一般嘅放題,舉勁耐手都冇人理你,更何況主動幫你換碟呢?所以,呢間放題唔止嘢食好味,服務質素都幾好。下次想食放題又多一個好選擇啦~