2017-09-04
首先要講吓呢度嘅筷子,佢嘅結構十分之特別,係分開頭同尾兩節嘅,尾部係由金屬同埋膠組成,而頭部就係平時即棄式嘅竹筷子,咁樣一嚟除左可以慳番一半嘅即棄物體之餘,對筷子仲比起平時用開嘅都長咗,環保得嚟打邊爐夾嘢就更加方便啦。嗌咗個218套餐,除咗有八樣主食之外,仲可以喺配料當中揀五款,我哋無加多30蚊轉任食,因為覺得個218餐本身有咁多嘢食,都已經未必食得哂,事後果然如我哋所料,個肚撐到爆哂先至離開,認真抵食。每一枱都有啲南瓜同埋芋頭俾你,預先放入個粥底度,打完邊爐呢兩樣嘢喺個粥底入面煲到起哂沙,勁正。蒜蓉,辣椒,豉油,炸蒜呢一個無敵組合,每一次打邊爐都必須要有。肥牛片油花均勻,油脂豐富,牛味香濃,放落個粥底度輕輕一拖就食得,基本上唔使點我個無敵組合,淨係享受個牛味已經夠哂正。呢個海鮮火鍋嘅材料十分豐富,分別有海花蟹,鮑魚,多寶魚,生猛海蝦,貴妃蚌,海沙白同埋黃沙蜆,其中個花蟹真係鮮甜到無朋友,已經出咗少少味落啲粥度㗎啦,都仲咁有蟹味,果然係新鮮貨。而配料我哋就揀咗桂花豬爽肉,牛栢葉,鮮滑雞,韭菜餃同埋即炸響鈴,個豬爽肉切得好靚,真係好似一朵玫瑰花咁,賣相滿分,口感亦都夠哂爽身,散發著淡淡嘅
而配料我哋就揀咗桂花豬爽肉,牛栢葉,鮮滑雞,韭菜餃同埋即炸響鈴,個豬爽肉切得好靚,真係好似一朵玫瑰花咁,賣相滿分,口感亦都夠哂爽身,散發著淡淡嘅豬味。臨尾攞個炸響鈴嚟餸個粥認真無敵,下次食粥除咗襯油炸鬼之外仲可以試下襯炸響鈴。