2019-12-02
朋友知我好喜歡食蜆, 每次同親佢出街食飯總會叫豉椒炒蜆,油水煮蜆等等的菜色。 今晚他帶我來了一間可以任食新鮮蜆和蝦的放題, 這間jk brother 在山林道好出名嘅雞蛋仔旁邊的大廈, 地點非常便利。一坐下我們就先揀湯底, 因為唔想食辣,所以試一試他的牡蠣土手湯。熱盤選擇不算多, 拿了幾樣嚟試試。茶碗蒸, 有帶子,冬菇粒, 瘦肉粒,但是不是很熱,味道一般。蒜蓉焗蠔, 可能放得耐咗,有點過咸。 鹽燒三文魚, bb豬手, 炆得好林而且有啲甜味, 定好補一補我的骨膠原榴槤波波, 榴槤味十足, 外層糯米皮非常煙韌又不會太油膩,幾好。泡菜,比較甜, 大白菜爽脆, 有一定辣度。主菜是牡蠣土手湯, 材料非常豐富,有金菇、冬菇、翠玉瓜、粟米、黃芽白、大葱等。重點係滿滿的芝麻, 主角是牡蠣,煮熟之後,咬落去好冧都好有蠔味,湯底是有放豆乳的。另外每一枱人客都會贈送人頭大帶子, 帶子成隻手掌咁大, 新鮮而且非常之鮮甜,一讚。今晚的主角就是蜆蜆蜆放題。蕃薯貝、紅口貝、牛奶貝、蟶子仔、珍珠貝、沙白蜆, 除了沙白和蟶子仔,之外其他都冇食過,好甜好鮮味。每次在火鍋煲裏面, 最失望的就是只有殼不見蜆肉, 再找了一次吧
熱盤選擇不算多, 拿了幾樣嚟試試。
泡菜,比較甜, 大白菜爽脆, 有一定辣度。
今晚的主角就是蜆蜆蜆放題。
每次在火鍋煲裏面, 最失望的就是只有殼不見蜆肉, 再找了一次吧。
炒辣年糕味道係激辣, 上面曬了好多芝麻 , 跟傳統韓國的非常不同, 韓國的醬汁多令到炒年糕比較冧但是這個是比較彈牙, 我覺得份量太多了如果可以減半的話就更好!
因為太辣的關係,所以我放進鍋裏一齊烹煮,使年糕變軟,更易入口。
醬油蝦,醬油比較甜的,而且它已經輕微煮熟, 可以安心食用。
雖然他的養蝦是任食的,但是因為太生猛的關係,讓我心生害怕,不過店員非常用心幫我們 把大蝦放進鍋中, 非常感謝他們的耐心。
雪糕櫃裏面有多款韓國雪糕, 有我最喜歡的藍莓雪糕批和鯛魚雪糕燒, 另外還movenpick, 單係食甜品都可以回本。
滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8.5