2020-02-09 151 瀏覽
冬天和朋友聚會,少不了食火鍋,朋友喜歡還喜歡食雞煲,佢帶左我去油麻地金啫之鍋,火鍋店在樓上舖,主打雞煲火鍋放題。設置有大雪柜,放有火鍋配料和飲品,擺放整齊,客人可以任飲任食。首先是食雞煲,辣度有得揀,唔係好食得辣,揀左小辣。雞件已調味,加有洋蔥和莞荽,放上爐邊炒邊焗,香氣四溢的雞件好人味,肉質鮮嫩惹味!每人有一份海鮮,鮑魚新鮮彈牙。店內有一個大貝殼,內有大量的蜆,侍應請每枱其中一位客人戴上手套,用雙手一次過撈起蜆,撈幾多,那枱客人就可以食幾多。食完雞煲,侍應就將蜆倒入鍋中炒熟,蜆吸收雞煲醬汁和雞的味道,蜆肉入味,鮮甜冇沙。食完蜆,侍應將肉和烏冬放入鍋中炒熟,待烏冬和醬汁撈均匀,肉和烏冬炒熟就食得,口感滑溜的烏冬完全吸收醬汁,十分美味!之後從數款湯底中,選擇其中一款加湯食火鍋。我們選擇豬骨湯,湯底都好濃郁。從大雪柜中拎左一些火鍋配料,全部都好新鮮,洗得乾乾淨淨,擺放得好整齊。款式都有好多選擇。最後重有甜品奉送,清甜可口。
店內有一個大貝殼,內有大量的蜆,侍應請每枱其中一位客人戴上手套,用雙手一次過撈起蜆,撈幾多,那枱客人就可以食幾多。食完雞煲侍應就將蜆倒入鍋中炒熟,蜆吸收雞煲醬汁和雞的味道,蜆肉入味,鮮甜冇沙。食完蜆,
最後重有甜品奉送,清甜可口。