2021-12-16
【麻辣香鍋+鮮椒安格斯牛肉】呢間十三少係間川菜館,有多間分店:香港仔、紅磡、樂富、西環、元朗都有。今次試佢既lunch menu,價錢$52-$68之間,套餐均配前菜、白飯及飲品。______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作前菜係一小碟酸辣土豆絲麻辣香鍋 (💝8/10)- 有全素($58)同田雞($68)選擇,店員解釋全素有assorted veggies,但田雞就無菜,所以我地揀左全素- 有娃娃菜、蓮藕片、油浸薯仔片、木耳、芽菜,兼顧鹹味同辣味,再撒上白芝麻同香菜點綴鮮椒安格斯牛肉- 用上四種辣椒,炒得好香,牛肉炒得好嫩,而且好掛汁再配埋甜甜地加多寶,好正______________________________【環境篇👇👇👇】- 裝修成中國風,卡位同卡位之間有space,sofa branch坐得舒服____________________
【食評篇👇👇👇】
🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
前菜係一小碟酸辣土豆絲
麻辣香鍋 (💝8/10)
再撒上白芝麻同香菜點綴
鮮椒安格斯牛肉
- 用上四種辣椒,炒得好香,
牛肉炒得好嫩,而且好掛汁
再配埋甜甜地加多寶,好正
【環境篇👇👇👇】
Overall
- 呢間餐廳辣度一般港人都接受到,可以安心唔好太辣架
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7.5/10
🌌環境:8/10
🙋🏻♂️服務:8/10
💰價錢:$149 (lunch無加一)
👍🏻推薦:8/10
(📍元朗) 十三少