2023-02-09 1545 瀏覽
好耐冇嚟朗豪坊,行完之後去4樓food court搵嘢食。見到呢間十十川滬料理,俾個名吸入左入去試一試。店內裝修光猛,空間尚算寬敞,坐得舒服。餐牌選擇多,有多種上海菜同四川菜食品選擇。由於唔想諗嘅關係,就叫咗一個乾鍋二人餐,有酸辣小木耳、涼拌萵筍絲、雜錦小籠包、清炒萵筍絲、乾雞窩、青蘋果梳打同埋一杯芒果百香果梳打。首先嚟嘅係兩味前菜:酸辣小木耳同埋涼拌萵筍絲。木耳酸度剛好,開胃一流。萵筍絲充滿麻油味,十分爽甜。跟住係雜錦小籠包。有四隻顏色,唔代表四隻唔同口味嘅小籠包。原味小籠包肉汁鮮甜,豬肉甘香。綠色嘅係酸菜魚小籠包,的確有食酸菜魚嘅感覺,係比較新鮮嘅體驗。紅色嘅係酸辣小籠包, 餡料有加咗蕃茄嘅豬肉,食落開胃。仲有就係金黃流沙小籠包,肉湯的鹹蛋黃既香味。跟住嚟嘅係清炒萵筍絲。上枱熱辣辣,加上麻油同埋菇類,好食到唔停得口。重頭戲就係乾雞喎。嚟嘅時候真係嚇一跳,首先係份量好多,除咗雞件外,仲有蓮藕片、薯粉、辣椒、波浪薯條同埋萵筍件等等。叫咗走麻,雞件入味,就算雞胸都好滑。蓮藕片同埋薯條朔晒辣汁,食落好過癮,而整個鍋辣度剛剛好。食辣嘢嘅同時,老婆就飲一杯青蘋果梳打,淡淡的蘋果味加上多氣嘅梳打

店內裝修光猛,空間尚算寬敞,坐得舒服。

餐牌選擇多,有多種上海菜同四川菜食品選擇。

食辣嘢嘅同時,老婆就飲一杯青蘋果梳打,淡淡的蘋果味加上多氣嘅梳打,解辣一流。我就飲芒果百香果梳打,唔會太甜得黎又多汽,為整餐飯畫上完美句號。

最後埋單五百幾,以呢個價錢食到嘅嘢來講都算經濟,加上味道唔錯,應該會再嚟。
  • 乾雞鍋、涼拌萵筍絲、芒果百香果梳打