2017-09-14 163 瀏覽
去到葵芳一間雞煲烤魚火鍋專門店,當然要試吓佢嘅放題任食啦,呢一間叫做「極品煮意鷄煲烤魚火鍋」喺葵芳區比較有名的,經過我朋友介紹兩個人就上去試吓。上到去坐低,店員向我哋介紹有幾款火鍋、雞煲同埋烤魚選擇,選擇完之後,我哋就出去睇下有乜嘢火鍋配料同埋小食飲品可以食住等。近門口位置有差不多10款開胃小食,以自助形式供應,每一款食物我哋都攞咗少少,包括有「滷水雞腳」、「炸雞翼」、「炸魚皮」、「手拍青瓜」等等。估唔到「滷水雞腳」滷得好林,雞腳非常入味,一次過食咗五隻。雞煲就係「秘製極品雞煲」,雞煲亦都有辣度選擇,我哋唔係太食得辣,所以叫咗唔辣,一邊煲一邊聞到好香嘅雞煲味道,而且雞件非常多,驟眼睇都睇到有一隻雞嘅份量,雞煲肉質滑嫩,而且好入味,大多數都係肉多過骨頭,食完之後可以加湯打邊爐。配料方面,除咗有兩張點菜紙之外,出面亦都有自助形式嘅火鍋配料比客人任食,而且擺放得好整齊,分類擺放好。海鮮更可以以優惠價錢追加,另外「美國肥牛」、「五花豬腩片」、「蒙古羊肉片」、「鯇魚片」、「鯇魚骨腩」同埋「手打鯪魚滑」都係任食,真係值回票價。每一款食物都好新鮮,而我最欣賞就係「蒙古羊肉片」同埋「鯇魚骨腩」。羊肉好

上到去坐低,店員向我哋介紹有幾款火鍋雞煲同埋烤魚選擇,選擇完之後,我哋就出去睇下有乜嘢火鍋配料同埋小食飲品可以食住等。近門口位置有差不多10款開胃小食,以自助形式供應,每一款食物我哋都攞咗少少,包括有「滷水雞腳」、「炸雞翼」、「炸魚皮」、「手拍青瓜」等等。估唔到「滷水雞腳」滷得好林,雞腳非常入味,一次過食咗五隻。

羊肉好大片,一疊有三片,而且條紋非常平均,半肥瘦的,灼幾分鐘就食得,味道唔會太蘇,就連唔食羊肉嘅朋友都食咗一塊。
鯇魚骨腩比我想像中多魚肉,而且魚腩位係最正嘅, 食落去口感彈牙爽口,再點豉油食認真一流。

飲品方面都有多款選擇,多不勝數,韓國嘅飲品特別多,仲有啤酒系列,每天都有一款自家製嘅涼茶,今日就係「五花茶」,好快就俾人攞晒了。

甜品除咗有多款口味嘅「雀巢雪糕杯」之外,仲有我最鍾意食嘅「啫喱」,餐廳好體貼放咗一支花奶係隔離,可以比客人自己因應份量倒落去連埋啫喱一齊食,而且一碗啫喱入面有唔同口味,所以我哋之後再encore。另外自助吧都仲有好多糖水選擇。

食咗咁多野都只係$300左右,而且貓頭鷹時間仲要係$100一位,非常超值,嚟到葵芳區一定要試吓。