2018-04-25
成日都出去食,雖然有好多種類既選擇,但有時想減肥,但又想食好啲又可以有咩選擇呢?今日尼到上環,尼到一間新開左兩個月既綠色外賣餐廳。係上環文咸東街地鐵站出口行兩分鐘就到。呢間野有咩咁特別?所有係尼到既菜式都係店主自製架,連拌菜既醬都係,所以可以確保尼到既食物絕對健康,完全冇味精。由於尼到係新開,所以呢到既主菜式選擇唔多,只有6 款。每個套餐都有菜,肉同穀類,再加送一杯季節限定飲品,同南瓜湯。 素食(lacto- vegetarian)都可以選擇南瓜藜麥沙律。店其實不大,裝潢簡約,只有一張長檯同幾張椅子,對住街邊。 今日食左個南瓜藜麥沙律,碎肉拌黑蒜茄子泥同埋碎牛肉拌豆蓉辣茄醬。同朋友點左三個套餐,其實三個都好好味。仲有其他款既健康飲品,都唔係好貴,不過最抵飲緊係homemade seasonal drink la.先講講套餐既兩杯seasonal飲料,分別係蘋果雪梨薄荷茶同肉桂薑香橙茶,個人比較鐘意薄荷茶。所有既茶都係店主自己煲既,所以飲得出係真材實料,我諗起之前係摩洛哥自己煲既薄荷茶都係咁香。香港夏天咁悶熱,杯茶相當清新解渴! 連埋個南瓜湯飲落去絕對試得出係真材實料,冇味精唔會好稀,非
先講講套餐既兩杯seasonal飲料,分別係蘋果雪梨薄荷茶同肉桂薑香橙茶,個人比較鐘意薄荷茶。所有既茶都係店主自己煲既,所以飲得出係真材實料,我諗起之前係摩洛哥自己煲既薄荷茶都係咁香。香港夏天咁悶熱,杯茶相當清新解渴! 連埋個南瓜湯飲落去絕對試得出係真材實料,冇味精唔會好稀,非常滑又甜!😜
個南瓜藜麥沙律尼啦。飯盒都非常綠色,係用紙造架!入面既材料相當豐富,有沙拉菜,我最鐘意既藜麥(quinoa),南瓜粒,feta cheese.成個沙律個味十分搭,個gets cheese 係好似咸既cream cheese,十分好味,點綴左成個沙律既味道。個人覺得其實就咁食都夠味道,如果想味道重d,都可以加埋店主自製既沙拉醋,都十分惹味架!成個沙律不論係味道定口感都十分豐富,好快就食完。
南瓜藜麥沙律 Pumpkin quinoa salad
碎牛肉拌豆蓉辣茄醬,係味好色彩繽紛呢?其實味道都十分唔錯。呢個飯係根據健康食物營養比例3穀物(十五穀飯)-2蔬菜(紅豆,蕃茄仔同粟米,綠豆,西芹同菜)-1牛肉既比例,多纖維,多蛋白,又唔油膩,其實食到一半就開始有飽肚感,因為好多纖維,絕對係健康之選。記得記得,好食既秘訣係一定要加個自製醬,再拌勻先好食。呢個係蕃茄辣醬,鐘意食辣既話,實會愛死佢,因為真係好惹味。同埋食落有陣清清的香草味,甜甜既蕃茄香,諗起就想再食!
碎肉黑蒜茄子泥係個比較中餐既choice, 有淡淡嘅茄子味嘅 同埋個茄子泥好厚身 所以撈埋之後每一粒飯都可以痴住個醬 之後連埋其他配料好爽口 簡單得黎又有住家飯嘅感覺😍
肉鬆拌黑蒜茄子泥
雖然今日食左咁多野,但係真係第一次食完又飽又冇罪惡感。 可能因為纖維多,所以好有飽足感,仲要因爲係冇加味精,仲唔會口渴,日日坐office 就唔好再食燒味飯盒,食呢個健康飯盒個人都健康d,醒神d😜