2021-03-26 271 瀏覽
今日我喺鰂魚涌遇到一間好吸引嘅餐廳,於是我買咗兩個佢哋要做Bowl。雖然要成$100一碗,但係單睇色彩,加上佢哋特製嘅沙律汁,可以話係好值得。Proteinbowl 成個碗底係日式嘅壽司飯,然後鋪上真係好靚嘅材料,我親手見他切咗半個牛油果,仲有一個慢煮咗1小時嘅日本溫泉蛋,羽衣甘藍、蟹子、毛豆、牛柳、白松露醬慢煮雞胸、最最最令我覺得其他餐廳不能替代的就是他特製的金柚子蛋黃醬,醬裏面竟然有好多好多真實嘅柚子粒,仲要加上啲辣粉辣椒🌶️惹味到不得了,真係好想即刻再去買一個明天午餐食。Seafoodbowl呢個一樣係有壽司飯底,其他材料有洋蔥、蝦🦐(唔知用咩醬煮過,又爽又好味😋)、日本溫泉蛋、毛豆、蟹子、最特別嘅係山藥芥末八爪魚及櫻花蝦芝麻醬。牛油果🥑鮮奶奶昔天然嘅味道,侍應仲因應我要求加咗少少蜜糖,否則就真係完全天然味道,可以想像即是冇咩味,但係一種好creamy嘅感覺。雖然我冇可能食到佢嘅早餐,但係我希望搵日早啲放工去食佢嘅下午茶😂

Proteinbowl

Seafoodbowl