人生最差生日飯-thanks to @tosucatering 農曆生日飯走去觀塘工業區食壽喜燒,本想讚呢度性價比高又座位舒服。點知讚得過早,食食下壽喜燒,墊煲塊木板出現小蟑螂🪳我揮手致意店員過來,佢顧著傾計聽唔到,我唯有大聲講有蟑螂🪳佢先快快手過來說:得得得,再煮過俾你。跟住我的下巴、頸、腳就開始敏感,等唔到20分鐘佢個壽喜燒,問店員可否轉其他煮快點的食物,我皮膚過敏想快點走,店員勁為難講,壽喜燒煮緊啦,咁唔通浪費左佢咩? 不如我幫你轉個位坐啦。跟住又話(可能收到後台指示):咁你想轉咩呀?你都要同我架。後來換左個定食,我見事情完結,好聲好氣同佢反映,老實說你間店態度好差,出咁大件事一句道歉都沒有。個店員就火來了,大大聲話佢有講唔好意思,唔好屈佢,全場可以作證,閉露電視可以作證。覺得唔好食你咪走囉!本來只是想批評一句,你有無考慮,客人進食中途發現食物有蟑螂🪳係咩感受呀? 委屈🥹在明明佢間店有錯在先,佢店員仲聲大夾惡過我本受害人。無語😓其他客細細聲講點解我發現蟑螂🪳仲唔走繼續食?我本來真係諗住俾多次機會佢地,息事寧人,但真係食左一肚氣。 你句唔好意思真係唔係大曬囉,日文唔好意思係すみませ
農曆生日飯走去觀塘工業區食壽喜燒,
本想讚呢度性價比高又座位舒服。
點知讚得過早,
食食下壽喜燒,墊煲塊木板出現小蟑螂🪳
我揮手致意店員過來,佢顧著傾計聽唔到,
我唯有大聲講有蟑螂🪳
佢先快快手過來說:得得得,再煮過俾你。
跟住又話(可能收到後台指示):咁你想轉咩呀?你都要同我架。

本來只是想批評一句,你有無考慮,客人進食中途發現食物有蟑螂🪳係咩感受呀? 委屈🥹在明明佢間店有錯在先,佢店員仲聲大夾惡過我本受害人。無語😓其他客細細聲講點解我發現蟑螂🪳仲唔走繼續食?我本來真係諗住俾多次機會佢地,息事寧人,但真係食左一肚氣。 你句唔好意思真係唔係大曬囉,日文唔好意思係すみません、但你件事應該要講申し訳ごめんなさい 鄭重道歉啦。你一間蚊型cafe 咁少位跟,食物安全都唔睇緊點⋯都幾無心。經驗教訓:遇食安問題即場起身走人。
圖二為 食到一半的壽喜燒轉做定食烏冬,因為事出突然,無拍照留底,想睇既問佢店員拎cctv 睇啦