2020-08-16
牛頭角附近新開咗間日本餐廳叫森戶,尋日有同事外賣自取咗啲丼飯,睇落幾唔錯。 原來堂食同外賣至到18/9都有85折優惠,今日就落去試吓~對上兩個星期都work from home,日日外賣抑壓得太耐,今次就食好啲~我就叫咗個【特上刺身拼盤】。有拖羅、牡丹蝦、金目鯛、深海池魚、活赤貝、海膽,每款兩件,同我同事開心「些牙」。每款刺身都色澤粉艷,一睇就知極新鮮。我最鍾意金目鯛刺身,經過火炙,魚油同少少香烤味混合,又香口又鮮味。活赤貝就好爽甜,好想貪心食晒兩件,不過好嘢應該分享先啱嘅~同事叫咗【特上壽司拼盤】,有拖羅、牡丹蝦、活赤貝、銀雪魚、深海池魚、魴鮄、海膽、帶子、青魚、三文魚籽壽司。佢話海膽壽司塞滿海膽,味道鮮甜,冇佢最怕嘅腥臭;拖羅就夠晒肥美,魚油相當豐富;深海池魚就魚味濃郁;三文魚籽就粒粒大粒兼晶瑩通透,咬落去爆出充滿鮮味嘅魚油。跟餐仲有新鮮沙律同麵豉湯,食完飲碗熱湯真係好滿足。店員溫馨提示,餐牌上大部份嘢食都可以外賣㗎! 咁近公司,外賣都好方便啫。同事話下次可以再食豪啲,食Omakase 森或Omakase 戶 ,第二位半價,除開都幾抵食。
活赤貝就好爽甜,好想貪心食晒兩件,不過好嘢應該分享先啱嘅~
跟餐仲有新鮮沙律同麵豉湯,食完飲碗熱湯真係好滿足。