2019-08-19 1375 瀏覽
中環經常有不少隱世小店出現,依間位於蘭桂芳側路位置既Secret Bar肯定你有經過,但就未必發現佢既存在。由於始終係一間酒吧,如果想傾下計小酌幾杯,依個未必係prefect choice,因為音樂都真係幾大聲。本身分正幾個Area,有室內有室外,亦有分純飲酒同飲野。食野主要係室內,有座位,飲酒就以企位為主。今次主要黎都係食野為主,野食方面就係主打墨西哥菜,口味算濃烈,最適合配酒!頭盤嗌左一個西瓜沙律,不同於西餐沙律,首先主角方面用左西瓜已經相當少見,可以因為味道較搶,但佢配上極濃味既芝士,两者既味道雖然都十分強烈,但西瓜可以中和濃味芝士帶黎既膩感。入面仲有烤過既果仁等,增加口感及味道層次。跟住我地嗌左一個我認為必點既墨西哥風味烤粟米,外面滿滿既芝士,加上薄薄既香料粉,傳統食法用刀切到全碟都係一粒粒既粟米,加上青檸汁,濃濃既芝士味配上淡淡既香糖料,粟米同青檸既清新,完全沖擊既味道,令你忍唔住不繼一啖接一啖。不過食得多都會幾膩,所以一定要有一杯烈酒,咁就十分過引喇!主食主面點左一個雞肉既Taco,佢本身有好多款不同口味可以揀,仲有一個拼盤可以任揀其中5個口味,不過今次較食,所以就嗌一款夠

主食主面點左一個雞肉既Taco,佢本身有好多款不同口味可以揀,仲有一個拼盤可以任揀其中5個口味,不過今次較食,所以就嗌一款夠晒喇!一如墨西哥菜既特色,十分香濃既香料味,雞肉十分嫩滑。餅皮厚度相當適中,唔會太厚,亦唔會薄到成手醬料。

黎得酒吧當然要嗌酒,依杯Old Fashioned十分岩我口味,濃得黎好有層次,個base係煙熏味相當濃厚既Whisky,加上橙皮,多左一份果香同苦澀味。如果中意烈酒,依杯絕對抵飲,唔輸出面既Whisky Bar。

唔飲酒都有選擇,依杯用左洛神花做base既Cocktail充滿中式風情,入口酸酸甜甜好醒胃,加上話梅粉係杯邊,飲既時候可以隨自己口味控制甜度。

總括黎講,除左音樂有啲大,氣氛十分不錯,成場都係外國人,比較少local。如果要去蘭桂芳飲酒係一個相當不錯既晚餐/Pre Drink選擇,假如飲到7分醉想搵野食亦十分合適,因為味道既濃度足夠刺激你既果蕾。