2021-07-27
放假日決定港島線一日遊,不知不覺已經玩到差不多6點左右,在海旁處散散步,順便沿海旁一帶找間餐廳晚飯。附近真的有很多餐廳,轉個彎發現了一間日式餐廳,天氣酷熱下我又特別喜愛吃日本菜,感覺個人比較涼快,於是直接入內享用晚餐最適合不過。餐牌選擇都算多,而且仲有好多海鮮菜式。上刺身拼盤五種當日刺身精選有真鯛、拖羅、油甘魚、甜蝦、帆立貝,店員建議先由淡味開始食,真鯛清甜爽嫩,帆立貝加了少許柚子皮,多了一份清新柚子香氣,肉嫩鮮甜,甜蝦爽口彈牙,油甘魚魚肉肥美嫩滑,拖羅入口即溶,油脂豐富。石垣貝入口爽脆鮮甜,而且柚子皮令到鮮味提升,好鮮甜喔!左口魚邊壽司炙燒過的左口魚邊滲出豐富魚油,食落魚肉鮮嫩,味道香濃又有少少焦香味,不錯不錯。燒魷魚串魷魚鮮味十足,肉質爽口彈牙,塗上醬油,味道更加滋味。鮑魚牛油燒鮑魚切片後加上金菇、秋葵、冬菇、本菇等等材料用鐵板炒熟,火候控制得剛剛好,鮑魚彈牙爽嫩,鮮甜香口,其他蔬菜味道新鮮清甜,牛油味香濃,令人一試難忘。
餐牌選擇都算多,而且仲有好多海鮮菜式。
上刺身拼盤五種
石垣貝
入口爽脆鮮甜,而且柚子皮令到鮮味提升,好鮮甜喔!
左口魚邊壽司
燒魷魚串
魷魚鮮味十足,肉質爽口彈牙,塗上醬油,味道更加滋味。
鮑魚牛油燒