呢日中午同同事出咗尖沙咀The ONE換化妝品試用裝,本身諗住拎完就閃,再去激安買啲食物返去,但又見到Gram Cafe嘅午餐幾吸引喎,仲要唔貴,咁不如坐低直接食埋😜。店員服務好好,而且好落力同盡責咁向街客宣傳午餐;我相信在席唔少客人同我哋一樣,都有因為呢個原因而進內幫襯👍。餐廳環境唔錯,有招牌大樹🌳,坐得亦都舒服。不過可能係半開放設計嘅關係,冷氣爭少少。午餐得A、B兩款,免卻選擇嘅煩惱,加上門口嘅兩款Display都好吸引😍。午餐仲要包埋餐湯、飲品同甜品,絕不欺場!是日餐湯係🍄蘑菇湯,我哋估計餐廳本身係想營造太極兩色嘅效果☯️,不過其中一碗好似失敗咗,哈哈,但無損滋味。湯嘅感覺睇落比較稀身,但實則幾夠味的,味道唔似一般嘅忌廉湯,反而似雞湯,蘑菇味亦都出。午餐A) 法蘭克福腸、車厘茄意大利粉配忌廉汁($58),🍝呢碟意粉聽落好似係小朋友口味,個樣就似明太子意粉,因為橙橙地、紅紅地色。意粉超好食😋,口感彈牙但唔會硬或韌,最正嘅係個忌廉汁,既Creamy得嚟又唔膩,仲好似有混到千島醬,勁正!啲餸就普普通通啦,少少頹,但勝在夠多。午餐B) “Gram”精選賓尼蛋沙律($78),呢碟個賣相贏哂,
蘑菇湯
法蘭克福腸、車厘茄意大利粉配忌廉汁
“Gram”精選賓尼蛋沙律
午餐B) “Gram”精選賓尼蛋沙律($78),呢碟個賣相贏哂,因為係港女打卡至愛嘅水波蛋Egg Benedict📸。不過其實唔止咁簡單Much more than that,因為有兩款口味,並且內有乾坤。
餐廳特色係以「Gram班戟」取代傳統鬆餅Muffin包,即係快餐店豬柳漢堡嗰隻包。第一款係有煙肉肉醬牛油果🥑、蕃茄生菜。老實講,呢堆餡同塊班戟唔算十分夾,因為班戟甜甜哋,但都得意嘅。最令人印象深刻係上面塊煙燻過嘅厚切豬腩肉🥓,鹹香十足、超級惹味,可唔可以單買一斤走?
另一款口味比較傳統,因為係有煙三文魚半熟蛋自家荷蘭汁,佢哋同班戟就無乜違和感。🥚水波蛋一切即刻爆漿,無過熟,唔錯。伴碟仲有幾粒煎薯粒,但略嫌淋咗少少,同埋多幾粒就更好🥔。整體份量對男仔而言就可能未必夠。
食完主菜就到跟餐甜品喇,無論味道如何,單憑造型已經覺得好有誠意,因為係餐廳嘅招牌班戟仔🥞。
迷你班戟仔
迷你班戟仔嘅面積就如士多啤梨平面大小🍓,稍為大過五蚊銀。即使係咁細,造型仍然係十分細緻,班戟上面放咗吉士醬同水果,味道還好,可能不是梳乎厘口味,所以口感較為實在。
凍檸茶
午餐跟飲品,我哋都要咗凍檸茶🍋。
對於呢頓午餐,我哋相當滿意,可以比滿分💯!咁嘅價錢畀齊全套午餐你,仲要喺尖沙咀大商場入面,邊到搵?深水埗都唔止呢個價啦。
最後,我哋買咗兩個外賣班戟當生日蛋糕同壽星女慶生🎂。外賣班戟製作時間大約需時十分鐘,包裝靚靚的。
口味有六款揀,價錢由$68-$108不等,紫薯最貴!店員話外賣班戟係堂食嘅迷你版,因此平啲😬。
班戟成品同櫥窗展示嘅一樣,兩款口味均係三塊薄班戟拼兩層厚厚嘅忌廉。本身見咁多Cream,驚會好膩😳,好彩又無喎,而且仲幾好食。
雜果班戟
雜果班戟Mixed Fruit($68),班戟味道滿滿牛油香,所以變得有少少鹹,同事勁鍾意呢個口味😂,我覺得都唔錯,但認為稍為乾身咗啲。厚度則似早餐熱香餅,忌廉層反而仲厚呢!水果種類幾繽紛,包括士多啤梨、藍莓、奇異果同橙等,但橙係帶皮的😅,有啲怪。
石板街班戟
石板街班戟Chocolate Rocky Road($68),由於壽星女鍾意食朱古力🍫,所以特別叫咗呢個。依個班戟配有唔少朱古力碎同朱古力醬,甜甜的,仲有棉花糖。我哋估唔到就連班戟本身都係朱古力色,不過味道就同原味無太大分別。
總括嚟講,我覺得Gram Cafe嘅堂食午餐以及外賣班戟同樣出色🤤。之前已經知道呢間過江龍店登陸香港,但一直未有機會試,只係聽過評價一般。不過呢日嘅體驗十分良好,絕對值得推介!
2020-08-13
法蘭克福腸、車厘茄意大利粉配忌廉汁