2018-07-18 533 瀏覽
既然大帝跟同事外遊,晚上也只有我跟女皇大人一起吃,正好是個出糧日,請女皇去吃好西是常識吧不用加班的我倆大概六時半就到了這間以“黑”為主調的日式餐館裝修佈置的確以黑為主調,滲出型格之風!而meun上就有著不少fusion 菜式,大多的賣相都是誘人的幸而有“二人餐”HKd$798+10%可選,正好免卻了選菜需費心神先黎既係前菜“ 輕燒帆立貝佐牛油果.黑飛魚子”,厚身帆立貝燒至表層微焦,帆立貝既鮮嫩加上牛油果同魚子既香,令呢餐打開左個美味既序幕跟住就係刺身“大藍洞”,當中有六款刺身, 牡丹蝦跟赤貝鮮甜,魚類刺身同樣新鮮,厚切的三文魚腩肥美不已,而特别的是配上藍色的醬油,感覺新奇有趣看到二人餐上並沒有卷物/壽司的我倆,生怕會不夠飽,所以就外加了一份“壽司拼盤”HKd$298+10%壽司拼盤中既有魚類,亦有貝類跟肉類,總共9件魚類跟貝類一如剛剛所吃的大藍洞的新鮮,而肉類的壽司也有水準,當中的和牛壽司香軟嫩腍,實屬不俗其後就要二人餐中的“雜錦天婦羅”,當中既有爽彈大蝦、甜美的蕃薯和南瓜,亦有鮮魚、秋葵及茄子,粉漿不厚,每款都炸得不油不膩而二人餐的主菜料理係“黑鱈魚蟹膏燒”鱈魚肉質頗嫩,加上面層濃

不用加班的我倆大概六時半就到了這間以“黑”為主調的日式餐館

壽司拼盤中既有魚類,亦有貝類跟肉類,總共9件

而二人餐的主菜料理係“黑鱈魚蟹膏燒”

鱈魚肉質頗嫩,加上面層濃郁鮮味既蟹膏同吃,沒有難吃的理由吧

然後就係餐中主食“黑松露炒黑豚肉石鍋飯”

以石鍋呈上,香氣十足呢

最後個二人餐仲有包埋一人一客既手工甜品:黑胡麻豆腐布甸

估唔到個布甸咁高質素,豆腐布甸富有豆香,更是滑溜非常,而芝麻同豆腐既味道互相揮映,完美

哈哈,這裏連甜品都加上了“黑”的元素,能夠同女皇大人喺服務同環境都咁好,食物又豐富既一餐之後品嚐高質既甜品黎作結,實在令人稱心滿意