同蘿拔仔去完歐洲半個月,返黎超想食中菜!上海菜一向都係我地心水,又見到呢排有人氣既八色小籠包,所以呢個星期六12點就到達利舞臺既樂天皇朝!去到竟然唔使等位呢!入面既座位十分多,裝修甚有中國風,中間還有一條長形的水池,非常華麗!Menu內的菜色選擇的確不少,小食、飯面、包點、甜品等等都應有盡有,當然八色小籠包是每檯必叫的了!首先來到的是涼拌海中寶,材料有海蜇、魷魚、蝦、青瓜絲等等,配以醬汁調味。可惜,蘿拔仔動手想撈的時候,發覺蝦上面有條好長既毛,就叫來侍者希望更換。侍者第一句就說:我見唔到。Ok!你基本上離碟野十丈遠你話見唔到,我地跟住唔出聲,佢就惟有收返碟野,在加多句:幫你入廚房搞搞佢。WHAT?咩叫搞搞佢???聽完呢句仲驚。不過好彩最尾出黎個碟野係新既(有無加料唔知)。由於黎左小籠包怕冷掉,所以碟涼拌就比我地暫時擱置一邊。點知同一位侍者又走埋黎話:幫你撈撈佢。 我地未來得及反應之前,佢已經拿起碟邊既刀叉,一野反轉個堆海蜇,撈完,走左。我同蘿拔仔真係頓時O嘴兼無限量滴汗……..同場加映隔離檯一位燥底阿姑,問個位侍者佢又完全答唔到野,嬲到叫佢唔使再解釋任何野。講返小籠包,顏色非常鮮豔,頓

涼拌海中寶

八色小籠包
講返小籠包,顏色非常鮮豔,頓時令人食欲大增!一位帶非常重大陸口音的部長還專程介紹每一種味道,提醒只有原味跟蟹粉小籠包兩款需要蘸醋。樂天皇朝的小籠包皮不算薄,幸好湯汁足夠,大力點咬湯汁還會飛出來呢。

原味:肉味不算很濃,整體算是中上
蟹粉:沒有多感覺到蟹膏,有一點點的甘香,蟹味可以更濃。
蒜味:非常濃烈,喜歡蒜味的朋友可能會很喜歡,但太濃烈反而蓋過肉的清甜呢。
人參:這個算是不錯,嘗到人參未但不苦,有點韓國風味呢!
芝士:只是片裝芝士的質素,跟小籠包非常不配。
黑松露:甚有菇香,當然你不會期待是高質素的松露,還可以的!
鵝肝:蘿拔妹最喜歡的一種,非常有油香,整個小籠包味道也提升了呢。
麻辣:就是平時吃魚蛋粉落辣油那種味道。

吃罷小籠包,終於試試那經過一波三折的涼拌海中寶。海蜇、蝦跟魷魚基本上係無味,可惜調味的醬汁一味得個酸字,吃到打冷震。這個可以說是非常難吃,還要68蚊。
鍋貼
鍋貼算是比較令人滿意!皮雖然都不算薄,但是煎得酥脆又不油膩,湯汁不少,夠熱,蘸上少許醋是很好吃的!

豬肉卷豬骨湯拉麵
豬肉卷豬骨湯拉麵
是看見不少食評推介才叫的,可惜,比起一般上海店的拉麵遜色多了。豬骨湯不濃(比起翡翠拉麵小籠包的雲吞雞湯更淡),拉麵太過腍,豬肉卷雖然有豬味但非常多筋。反而竹笙夠爽脆又吸收湯汁,是一大驚喜呢!配上的溏心蛋有點兒太熟,但是嘗到不錯的醬油味!這拉麵值得一讚的是真的很大碗,說到分量你是絕對不會不滿意的。

同場再加映隔離檯有兩位ABC問另一位侍者餐廳有什麼招牌菜,佢竟然答:我返左工無耐唔係太清楚!WHATTTT????首先熟讀餐牌是你的責任,就算入職兩三日你都會知道有哪幾款菜色最多客人叫吧!小朋友,尊重你的職業等如尊重自己。而驚嚇的地方還有 – 幫我地撈海蜇那位侍者經常陰陰嘴笑在你附近經過,異常恐怖。佢係我地隔離檯抹檯,完全頂住一位客人返去個位,佢重可以抹多5分鐘都未發覺個位客人企係道睇住佢抹檯。Oh God,做侍者請一眼關七,照顧客人的需要。
檸檬蘆薈桂花杯
最尾忍不住想食埋其他食評推介的甜品 - 檸檬蘆薈桂花杯,完全係一個伏!一杯超甜超甜既凍糖水,泡著無味的蘆薈,不爽口,差過罐頭糖水蘆薈!檸檬味?無!桂花味?無!
普洱
同隔離檯燥底阿姐一樣:我唔會再黎!(當然我倆比較平靜)。

蘿拔兔自問食野唔算挑剔(可看看我們其他食評),但這間上海菜價錢完全同質素不相符!同埋個位陰陰嘴笑既侍者,你既笑容在我腦海陰魂不散,好-恐-怖!
2014-10-11
八色小籠包