2023-05-21 18 瀏覽
唔知大家有幾可去坪洲呢?多數去離島都係去長洲,南丫島,大嶼山?其實坪洲都係一個唔錯既好去處,有短山徑可以chill住郊遊,睇下奇形怪石,仲有好多cafe,茶室,餐廳等緊你嘗試 ❤️今次就黎到係坪洲比較上出名既茶屋達磨茶屋達磨係日式茶屋,以日式餐點為主,而同時有西式餐點,既有日式飲品,亦有西式飲品,真係應有盡有。🌼 醬油炸雞扒飯+滑蛋 🥚 炸雞非常香脆,外脆內軟,雞肉內仲有飽滿既肉汁,正😄覺得呢個飯一定要加滑蛋,扮親子丼😂果然無加錯,味道非常好,蛋真係好滑,好香同飯內既醬汁好夾。🌼 鹽蔥牛肉飯鹽蔥牛肉飯係餸同飯分開,唔似一般牛丼😉食一啖就明點解。牛肉鮮嫩,非常濃肉味,而牛肉汁就好重鹽味同牛肉味,無錯,如果直接加係飯面一定會好鹹,分開上係明智既。而佢既味道濃郁得黎係啱啱好,令到你食慾大開。而鹹味都唔會過重,食完都無口渴感 😊🌼 Hulk綠巨人Hulk用左青蘋果🍏,青瓜🥒,薄荷🌿做成,成杯睇落都好貼合主題,青BB咁。飲落好Fresh好清新,青瓜同青蘋果既清爽味道好出。🌼 京都抹茶梳打呢個京都抹茶梳打好特別,底部係深紅色,令人諗起紅豆,其餘部份係深綠色,非常濃!不過特別既係雖然佢有紅色,但係無紅

唔知大家有幾可去坪洲呢?
多數去離島都係去長洲,南丫島,大嶼山?
今次就黎到係坪洲比較上出名既茶屋達磨

🌼 醬油炸雞扒飯+滑蛋 🥚

炸雞非常香脆,外脆內軟,雞肉內仲有飽滿既肉汁,正😄
覺得呢個飯一定要加滑蛋,扮親子丼😂
果然無加錯,味道非常好,蛋真係好滑,好香
同飯內既醬汁好夾。

🌼 鹽蔥牛肉飯

鹽蔥牛肉飯係餸同飯分開,唔似一般牛丼😉
食一啖就明點解。

🌼 Hulk綠巨人

飲落好Fresh好清新,青瓜同青蘋果既清爽味道好出。

🌼 京都抹茶梳打

不過特別既係雖然佢有紅色,但係無紅豆味,而成杯抹茶梳打都只有濃郁既抹茶味。
而且無太多甜味加入,好真既抹茶味👍🏻

茶屋達磨除左餐廳cafe之外,佢仲可以體驗柔道,有美容服務,非常多元素 ❤️
可以話黎坪洲淨係為左黎茶屋達磨都不為過
回頭率高👏🏻