3K
2013-09-21 352 瀏覽
約了友人到又一城睇戲,先來醫醫肚,剛吃過下午茶,不太餓,選了EXP。門口已出現人龍,不算太長,幸運地等了二十分鐘左右就有得入坐了。本想選好多人讚嘅西蘭花扁意粉,但友人不喜西蘭花,最後要了一個小食,薄餅同意粉。芝麻雞亦($46)好香芝麻味,皮脆肉嫩,雞亦一啲都唔乾,好有肉汁。可惜用油太多,凍左後上面有一層厚厚嘅油蓋住,好漏。蟹籽帶子墨魚麵($81)意外地大份,帶子有五粒,雖然係冰鮮貨式,但煎得香口。意粉韌度十足,蒜容炒過,更添香氣。白汁又濃又滑,加入雜菌減低油膩感,唔錯。海鮮薄餅($79)海鮮唔少,爽口彈牙。可惜茄汁過酸,影響味道。再加上薄餅底太乾太硬,脆到好似食餅乾咁,不是我喜歡的薄餅類型。才剛吃過下午茶,實在不餓,吃淨了幾片薄餅同半碟意粉,打包當明天午餐。點知返叮後啲油係多成咁……好恐怖,唔知自己吞左幾多油落肚呢。唔通好味嘅野都係好難做到健康少油?

芝麻雞亦($46)
蟹籽帶子墨魚麵($81)
海鮮薄餅($79)

2013-09-03
20 分鐘 (堂食)