2018-04-11
今晚約左fd子出西貢巴士站果頭飲野catch up下 見到呢間bar & restaurant環境都幾靚幾有feel 最鍾意佢有得俾我坐梳化椅😻😻😻 傾計都舒服啲呀嘛!傾得開始肚餓 我哋仲叫咗個吞拿魚他他小食同一個肉眼扒share😸 吞拿魚他他入面都係用咗一粒粒嘅吞拿魚刺身 不過就唔似日式嘅吞拿魚刺身味道咁濃郁 反而佢配左啲青瓜片黑醋沙律醬 加埋輕輕既wasabi 西式化左而成個味蕾又好豐富!記得一定要加輕輕既wasabi 成個層次都upgrade哂好有驚喜😻😻😻🙌講左side dish先 - 蕃茄仔好甜 無一粒係酸既😼 洋蔥圈我就覺得唔夠重口味唔夠邪惡😹 主角出場!!七天風乾肉眼扒!其實香港好少餐廳供應風乾牛扒 數埋唔夠十隻手指 因為成本問題阿😿 佢呢度七天風乾 所以價錢貴少少都好正常既👌 肉眼扒真係超腍!!唔使怕食到筋位咬唔開!上網講 原來風乾係將扒內的部份水份抽乾 令到脂肪同肉的分佈變得集中 肉質更緊緻 牛肉味更濃;而且一d原先有筋既地方,經風乾後纖維會被分解左 所以食落就更軟更腍🙀🙀🙀 唔怪之得佢呢塊肉眼扒真係超腍啦🙀😻 喺出邊都未食過咁腍嘅😽由於太好味 我哋最後重叫埋甜品食😹
呑拿魚他他
風乾eyerib
Apple crumble
由於太好味 我哋最後重叫埋甜品食😹😹 apple crumble 又係即焗嘅 時間焗得啱啱好 面頭嗰啲類似粟米片定餅底粒好好味 配買甜甜地嘅蘋果粒 同佢個雲呢拿雪糕 perfect ending😽
PS 佢個雲呢拿雪糕仲加左一粒粒嘅雲尼拿籽👍好有心機!