2018-01-22
冬天最岩就係打邊爐即刻暖粒粒,去開深水埗諗起朋友介紹過既依間火鍋煮場就想挑戰下。今次係同2位朋友一齊食既,餐廳閒日唔算太忙,環境都坐得幾舒服! 原來火鍋煮場就唔只得火鍋食架,仲有刺身同小食,小食方面叫左個香煎墨魚餅($98),岩岩煎出黎時聞落幾香,外皮脆得黎又唔會太厚粉,而且好有咬口。食物方面最緊要緊係簡個湯底先啦,最後我地簡左個胡椒豬肚湯($128),湯底本身已經有好足料,有好多豬肚、豬腸。呢個湯底用黎打邊爐會愈來愈惹味。唔中意麻辣但又想食下小小胡椒辣既人就岩哂啦!特別想分享下既係佢地既珊瑚蚌同貴花蚌($138)! 佢地既海鮮真係好新鮮。仲可以雙併咁叫,少人都可以一次過試哂兩隻蚌。珊瑚蚌就好爽口,食落口唔會霉,唔似平時出邊酒樓果d西蘭花炒珊瑚蚌咁無乜味,食落反而有驚喜,好似食到海水的新鮮味道,就算唔點豉油都好高質。即炸紫菜響鈴($68)係侍應推介,佢話係餐廳自創的。平時食太多響鈴已經悶悶地,但呢個紫菜響鈴幾得意。我唔中意滾太耐,通常落3秒就食。最正既係D紫菜浸完都係仲係脆既,比起一般響鈴個口感同味道都係多層次啲。手打墨魚肉丸($88)都係好新鮮,彈牙得黎又起哂膠,而且好有口感食落仲會
另外叫左碟水餃($68),皮薄到未食都見到入面嘅餡,隻隻都幾肥美,而且比想像中有咬口。
餐廳環境光猛舒服唔迫,適合同朋友仔一齊去!