今天心血來潮,好想飲下食下輕鬆下,結果選擇了嚟尖東一間精品酒店頂樓的餐廳 - Uptop Bistro and Bar。原來間餐廳啱啱換新 menu,剛好來試試。Bread basket 質素好一般,不是太特別,反而欣賞餐廳提供了自家製蕃茄醬,牛油或欖油,任君選擇。Appetizer 是虎蝦配木瓜蜜糖莎莎,味道也十分普通,沒有很大的驚喜。餐湯有2款可選擇,韓式牛骨湯或泰式南瓜湯配椰子奶凍。前者清清地,喜歡濃味的就要選後者。除了味道較濃之外,其外觀及 presentation 也較特別,味道ok。之後有蟹餅配日式青芥末蛋黃醬,都幾好味。有驚喜的不是主角 crab cake,竟然是配角子薑蓉!!蟹餅有點油膩,這一丁點子薑蓉俾人一種很清新的感覺!!輪到主菜出場~~越式羊扒配炸軟殼蟹。朋友就揀左美國肉眼扒配中式烤薯及紅酒八角汁。兩碟都好好味!羊架及牛扒都保留到肉汁及味道,以呢個價錢算是有水準之作。不得不提的是烤薯超級好食!明明食到好飽都仲可以食晒佢!甜品同樣是二選一 北海道牛奶布丁配白桃果凍,及 D24 榴槤雪糕配朱古力脆筒。本人是榴槤控,所以二話不說就揀左後者。賣相係靚嘅,但榴槤雪糕就味道淡

原來間餐廳啱啱換新 menu,剛好來試試。

甜品同樣是二選一 北海道牛奶布丁配白桃果凍,及 D24 榴槤雪糕配朱古力脆筒。本人是榴槤控,所以二話不說就揀左後者。賣相係靚嘅,但榴槤雪糕就味道淡淡的,沒有給人深刻的印象。

我們食呢餐配埋 wine pairing,只須加198就可享用紅白酒或汽酒三杯。呢餐不是很貴的選擇,整餐水準不過不失,算是平日苦悶一點喜樂,感覺也很豐足!!

2021-04-28