2019-03-11
好少入土瓜灣嘅foodpigss🐷🐷,今次搵朋友就入左黎,順便試下呢間新開嘅拉麵。餐廳行日式現代風格,仲有包裝都好日本feel嘅濕紙巾最估唔到係洗手間有埋牙刷、綿花棒等,另外仲有電視睇😂,而廁所亦係日式電動板,好似去左酒店咁金鶴·雞白湯拉麵($98)湯底雞味濃郁,事關用左赤雞熬製六小時而成,質感係對比平時食開啲拉麵湯底更傑身,有少少油但不算膩。而成碗麵嘅吸晴點就係炸牛蒡,食落好脆口,食法新穎。辛味拉麵($88)湯底係以高湯加秘製辛辣香料來調味,味道屬微辣,連🐷🐷唔食得辣都接受到。兩碗麵都係幼麵,軟硬度適中,另有糖芯蛋、黑木耳、洋蔥&荀。仲有叉燒同雞胸肉,當中最驚喜就係雞胸肉的嫩滑同彈牙嘅口感,可謂顛覆本身對雞胸肉嘅印象,仲一啲都無雪藏味日式唐揚炸雞($33)估唔到食落咁juicy,外層亦好香脆,值得一食煎日式餃子($33)相對地較遜色,無咩特別日本溏心蛋($12)其實較預期中熟,但好入味,不俗整體感覺不錯,會再來
餐廳行日式現代風格,仲有包裝都好日本feel嘅濕紙巾
金鶴·雞白湯拉麵($98)
辛味拉麵($88)
日式唐揚炸雞($33)
估唔到食落咁juicy,外層亦好香脆,值得一食
煎日式餃子($33)
相對地較遜色,無咩特別
日本溏心蛋($12)
其實較預期中熟,但好入味,不俗
整體感覺不錯,會再來