2011-06-27
因是團購票, 已預早2星期前訂位, 但都要安排至8:30pm後才有位, 沒法啦, 我們選擇了上星期六, 預了會多人。一行6人, 當晚到達時, 見全廳滿座, 坐下後傾了一陣, 便點餐入單, 估不到入單後不足5分鐘, 鮑魚便來了.....好"大"隻呀(1啖已放入口)....而且是凍的???我們點的是密餞鮮鮑魚, 而不冰鎮喎, 點解一d都5熱ge??? 第2道菜, 2分鐘後到, 我點的是鵝片(尚算大碟), 朋友點的是龍蝦沙律, 朋友們說此碟ok接着到的是花膠瑤柱羹, 很熱, 但我叫侍應不要把蓋打開, 以保溫度, 當時全枱已是食物侍應剛放下瑤柱羹, 哈..第4道菜又到啦...簡直是吃不來, 酒樓上菜的速度, 明顯是要做3輪, 即6:00, 8:30, 9:30, 全張枱都放滿了食物, 我們真的食得很趕, 很趕....同侍應講, 其他菜遲d到, 講咗幾次都冇反應, 扮聾!! 講番第4道菜, 我點了海參鵝掌, 其他朋友點了焗大蝦, 嘩....海參是靱的, 如食橡根, 鵝掌是暖的, 大蝦不夠鮮, 但那個汁好味, 點解呢間酒樓d野多數是凍、暖???當我們食"橡根"時, 第5道菜又到啦 ~ 我點了雪蚌雜
當我們食"橡根"時, 第5道菜又到啦 ~ 我點了雪蚌雜菜煲, 朋友點了魚腐浸時疏, 這2個菜都是熱的, 雪蚌ok, 但朋友話魚凝5掂, 冇味, 但茶芯就好食
正在努力清枱面食物時(當時尚有3道菜未食), 第6道菜又到啦....蠔仔粥及薑米蛋白炒飯, 呢2個都係熱ge, 但....d粥好咸呀!!!!點解咁咸嫁, 浪費咗碗粥 朋友話d飯完全冇味, 要用之前大蝦d汁撈, 哈....
上完呢度菜, 侍應已問可以上甜品未, 我地一齊答: 未!! 你地睇吓枱面咁多野都未食, 點上甜品呀?? 佢先至行開
我們大約10時清晒枱面d野, 之後待應又問我地上甜品未, 我地都係話未得, 頭先食得太趕, d野未消化, 哈....我地慢慢傾吓偈, 到10:30才上甜品:杏仁茶及芋泥,杏仁茶是暖的, 都算滑及不太甜, 但朋友話芋泥5掂, 好甜 >.<
仲有係餐飲, 我點了蘆薈蘋果醋, 朋友點了橙汁及紅酒, 果醋凍飲ok, 橙汁看樣子已知不是果汁先生, 朋友說完全不是橙汁味, 只有顏色似橙汁, 而紅酒亦是劣質的
芝麻雞是送的(4位以上有得送), 此菜一上枱已知5掂, 乾身, 凍的, 完全冇興趣去食!!
總一句: 下次團購要3思, 大量生產, 品質冇保証, 又不是太便宜, 真是貼錢買難受!!!!
此餐費用是: $163/人($138團購 + $25加一茶芥)