2008-11-18 33 瀏覽
香港人經過鮑參翅肚時期的洗禮, 回歸基本, 尋找一碗普通的雲吞麵, 但越簡單的, 就越難做得好, 但香港人最有口福, 在香港什麼都找得到, 食得到! <正斗>係四大雲吞麵世家<何洪記>的子店, 且食物種類較母店為多, 無論粥品, 炒粉麵飯, 小菜到點心都有, 且水準上佳, 確實難得. 說回雲吞麵, 做一碗好食又正宗的雲吞麵, 有幾個條件: 麵要軟滑, 咬落去又有彈牙的感覺; 湯要清且濃; 雲吞用料新鮮之餘, 蝦, 豬肉與肥肉的比例要恰到好處, 皮要薄, 又不可太大粒, 還要有條金魚尾! 正斗絕對做到以上要求, 所以為何別處賣十一元大大碗, 而這裡二十七細細碗亦有大量捧場客, 其實每樣事情都一樣, 只要根基札實, 把基本的做好, 到你再創新的時候就會事半供倍, 但現在很多人都忽視了這點, 只想一步登天, 基本的都做不好, 就想做些更有高層次的事來, 不知大家品嘗一碗好的雲吞麵時, 會不會想一想當中的人生道理呢?

招牌雲吞麵
美味炸兩