15-6-2005 1300在今朝的早餐聚會,有部份食友午飯時間都冇約人,於是便黎個即興lunch,經過一輪貓貓,最後到這區食拉麵幾出名的地方。來到後都要等一等,後來還加入了爐兄。我地分別點了五款叉燒拉麵:味噌濃味、豬骨、鹽味、豉油、極上豉油。前三款味道都不錯,有番拉麵湯底應有的水準;我個極上當然係最好啦,但配料比函館遜色少少,價錢還貴十蚊,不過都係有水準的呢;平30蚊的豉油當然相對冇咁好啦;叉燒比較薄身,都不差;我地還點了日式煎餃子及炸雞件,都係哥句,用比較新鮮的材鮮及即叫即炸,係會好食的。價錢比想像中平,食完出門時口時又落大雨。題外話:食完後傾計既時候,原來先知同大皇曾經係同村同座的鄰居,幾時在村內黎個麻甩早餐呢?
15-6-2005 1300

價錢比想像中平,食完出門時口時又落大雨。