2013-11-10 594 瀏覽
之前一直聽不同友達都推薦這位於柴灣既新桂香叉燒有多好吃!今日特別過來一試!由於外婆以前住柴灣的關係,對這區一點都不陌生,當一路往新桂香進發的時候,路旁的景況越來越熟悉,到達店面,更發現這家便是兒時外婆常帶我來買外賣的燒味店!由於到達既時候已經過晒午飯時候,不用等候直接坐入店面便點上一碟半肥叉飯,拿拿臨手機先吃便馬上開動!半肥瘦既叉燒燒的剛剛好,周邊微焦更加滋味!平時食燒味飯一定要加薑葱的我,由於叉燒汁與白飯已經融在一起,首次沒要求薑葱便KO左成碟飯!一啖叉燒,一啖白飯再一啖冰可樂!幸福來得簡單又直接!極速KO後,本想打包買條叉燒返去俾為食天使食,但店主話而家得返條肥叉,叫我稍後再來,為美食,又點可以唔去盡!一邊在街寫首篇Openrice 食評,一邊回味那味道!或者好多人都會用再興同新桂香比,兩間D仔都食過,亦各有千秋,但,新桂香除左 叉燒味道外,更有著D仔當年與外婆的回憶,好多時,如何判定一間野一道菜好唔好食,除左自身既味道,個人既情感同回憶都係一個決定因素!D仔首篇隨心而發既食評,還望多多指教!

D仔首篇隨心而發既食評,還望多多指教!
2013-11-10