2021-08-30
「今晚返唔返黎飲湯啊?」電話另一邊問。「好啊!我行多陣就返黎架啦。」「如果餓既你哋就食野先。」講完我就熄左個電話。無錯,係熄咗個電話啊!呢一刻我唔想俾任何人搵到,只係想安靜咁回味。憑藉腦海入面同佢一步一步既回憶。「喂!你條友啊!又扮飽唔食啊?快啲食咗粒墨魚丸佢啊!」佢對住我講完之後仲篤粒章魚丸放喺我面前。「人哋叫大阪風味鱆魚丸啊!鱆魚同墨魚都唔識分!」真係反晒佢白眼。唔經唔覺都同佢識左十幾年啦,至於我哋嘅關係?我都唔知啊,好似默認左一齊但又冇講過係咩關係。總之就係冇踏出果一步啦。「理得佢叫咩啊!好食咪得囉。佢啲汁同紫菜啱啱好,唔會多又唔會少!仲食到佢有粒粒章魚喺裏面。😋」佢話。「連大小姐都話好食既就要試下啦!」「嘩!真係唔錯喎!」我再講「試埋個拉麵先!」「俾舊叉燒我!」大小姐講完之後就一手夾左「都幾好喎,好淋,又唔會太鹹。」佢試左啖湯底「豬骨湯底都好好飲,好夠味。」「試埋個忌廉蟹餅先講啦!」我講完果下佢已經夾起左舊喺度狂食。「睇熱啊!……嘩!炸得好脆呀!裏面既餡好夠份量👍🏻忌廉味好重但又唔會好膩🥰」望住佢食嘢個樣,自己都覺得幸福埋!或者呢種就係見到鍾意嘅人得到幸福既快樂感!「太子沢!我
總之就係冇踏出果一步啦。
「太子沢!我會記得呢度架!喂!仲有你啊,以後我話要返黎食果時記得要陪我再黎!」大小姐指住我咁講。
無論你想點,只要我可以既都會陪住你。
死啦!而家幾點啊?7點幾啦!開返個電話先!
一開就見到幾個未接電話同訊息,全部都來自同一個號碼- 大小姐!
我即刻打返過去「頭先我掛住同以前既大小姐回味以前啊!」
佢即刻話「咁而家既大小姐唔洗埋啦?」
「唔係啊,我而家即刻返屋企!會帶埋大阪風味鱆魚燒啦!」我聲都震埋。
「係你先至講啊!」「快啲返屋企飲湯啦!」佢溫柔咁講。
或者回憶好珍貴,但係點都比唔上當下既幸福掛!我都係返屋企飲湯先啦!
果條友記