2023-02-09
今日放工去咗APM行街買嘢,逛着逛着見到一間新開業裝修唔錯嘅餐廳,主打手作麵和多款特色台式,四川麵食、小食。藥膳燉排骨湯配手作麵晚市套餐套餐包括指定飲品,主食和小食,價錢由$83起。藥膳湯反而比較接近肉骨茶嘅味道,唔會好濃郁好鹹,啱啱好。超大件排骨,夠稔不柴。手作麵質地入口好滑,帶點彈性有韌度而且唔會碎,雖然有啲似油面,但感覺有蛋香。福建蝦湯麵套餐橙紅色嘅蝦湯非常吸引!有濃郁嘅蝦殼香味😊麵條同時吸滿湯汁,好吃!材料有蝦肉、豆卜、糖心蛋、魚丸、扎肉,和筍乾,相當豐富。筍亁夠粗,非常入味。推介喜歡蝦湯底嘅朋友。小食反而最後上。麻辣滷鴨血豆腐台式小食,麻辣風味十足,不過稍嫌太濃嘅八角味道有點苦澀。鴨血基本已經好入味,加上麻辣特別刺激。山椒炸雞炸雞唔乾,不過山椒味道唔算太突出。套餐包括嘅「無糖凍豆漿」,豆味香濃,厚身亦不會水汪汪~自家伯爵檸檬茶~竟然有錫蘭嘅茶葉香,加咗甜味又有檸檬酸😋👍🏻提拉米蘇杯(跟套餐+$26)幼滑香軟好creamy ,蛋糕層切成小方塊,酒香亦恰到好處,估唔到有咁精美嘅甜品作結尾。❣️
藥膳燉排骨湯配手作麵
套餐包括指定飲品,主食和小食,價錢由$83起。
福建蝦湯麵
推介喜歡蝦湯底嘅朋友。
台式小食,麻辣風味十足,不過稍嫌太濃嘅八角味道有點苦澀。
鴨血基本已經好入味,加上麻辣特別刺激。
炸雞唔乾,不過山椒味道唔算太突出。
提拉米蘇杯