2021-09-13 22 瀏覽
「望鏡頭…….1,2,3!」「咔嚓!」今日返左學校影畢業相,等左4年終於等到呢一刻。「仲記得做fyp果陣,連續兩晚冇訓呀…….」「叫左你早啲開始做架啦,成日都做deadline fighter!」我望住佢,諗返起以前既大學回憶。「記唔記得以前我地成日食杯面做宵夜?」「點會唔記得呀!上左大學就冇再問屋企攞零用錢,有時冇錢唯有食杯面囉!」雖然以前有幫人補習,賺到少少錢,但都係勉強維持到生活。「果陣時趕deadline做到凌晨三、四點,我地成班hallmate圍埋一齊食杯面,真係好懷念呀!」「今晚一定要食餐好既,慶祝我地畢業!」佢好興奮咁講。「梗係啦!唔通仲食杯面咩?」我笑住咁答佢。除低件畢業袍,我地就出發去左旺角一間西班牙餐廳。一入到去店舖好簡潔,黑白色為主,見到開放式廚房。「相機食先!呢個西班牙小辣椒好香喎。煮得好入味,而且份量算多,夠2-3個人share。」一咬落去發現調味料好香,本身以為好辣,但完全唔辣架! 「個蛋餅都唔錯喎!食到裏面有薯仔。你試下?」見佢講到咁吸引,我到忍唔住想試下。「唔錯喎,配埋上面啲火腿一齊食好夾。」西班牙蛋餅上面鋪左幾塊火腿,火腿唔會太鹹,而且食落好香。「聽講
「望鏡頭…….1,2,3!」「咔嚓!」

今日返左學校影畢業相,等左4年終於等到呢一刻。

「仲記得做fyp果陣,連續兩晚冇訓呀…….」

「記唔記得以前我地成日食杯面做宵夜?」

「今晚一定要食餐好既,慶祝我地畢業!」佢好興奮咁講。

「梗係啦!唔通仲食杯面咩?」我笑住咁答佢。

「個蛋餅都唔錯喎!食到裏面有薯仔。你試下?」

「聽講佢地既chorizo幾好食架喎。不如叫黎試下?」食完蛋餅,我再叫左個Chorizo。

一上菜已經聞到個sauce既香味!「腸仔同個汁好夾口喎。試埋個麵包先!」

「焗得好脆呀!同個汁一齊食仲正!」

4年大學生活之後,大家都成熟左好多。希望再見面既時候,仍然記得4年來青春又熱血既時光!