2020-03-01
台北師大夜市燈籠滷味登陸香港銅鑼灣!嚟自台北師大夜市嘅過江龍最近嚟到香港銅鑼灣,本身三月係會去台中 但因為武漢肺炎都要取消了~ 咁今日就唯有去銅鑼灣試咗當去咗轉台灣😭我地六點幾去到已經好多人...你就知幾誇張...排左九個字😭講返滷味先 佢款式都ok 最基本嘅都有 (但我覺得肉同豆製品選擇好似有啲少)每款$9-$10 起跳大家第一步揀麵底,冬粉同王子麵都吸引 最尾我都係揀左王子麵~~之後就到揀其他料喇~朋友揀左豬腱肉白蘿蔔,白蘿蔔好吸湯 好好味! 我呢就叫咗甜不辣金菇大陸妹王子麵~除咗滷味,佢地仲有供應好幾款台灣小食蛋餅,台灣腸,鹽酥雞滷肉飯等等~至於飲品,我地分別叫左黑糖珍珠奶茶:黑糖味濃,珍珠彈牙,奶滑茶香。(唔記得影...但佢地珍珠有啲少.. 反而茶比較出色) 冬瓜茶消暑解渴冷泡茶有四季春同烏龍茶,兩種都各有獨特嘅茶香,加上用冷泡沖製,令茶味更加突出。
之後就到揀其他料喇~
朋友揀左豬腱肉白蘿蔔,白蘿蔔好吸湯 好好味!
我呢就叫咗甜不辣金菇大陸妹王子麵~
至於飲品,我地分別叫左
黑糖珍珠奶茶:黑糖味濃,珍珠彈牙,奶滑茶香。
(唔記得影...但佢地珍珠有啲少.. 反而茶比較出色)
冬瓜茶消暑解渴