2012-10-10
可能受pk cafe影響, 覺得suzuki都係差不多。 入到去, 又原來另一回事, 好有回到中學年代既感覺。首先一支貼左個牌既distill, 充份反映佢地target咩年齡既客。再尼幾隻紙鶴擺設就更加回到細個香港仲吹緊日風既小學年代, 有D dude dude地, 但又幾溫馨同懷舊。 我相信老細原意並不是這樣, 不過真的有點脫節了, 可以改改。侍應生都是缺氧系疑似中生的弱男弱女, 這讓我更覺會到母校的感覺。 服務態度一般, 但餐廳就好有心思做左個小小動作: 我同朋友講: 個女仔日本人尼wor, 因為個牌寫住鈴木晴子。之後我問下晴子, 原來佢地有要求全部都用個假的name tag, 雖然呢期呢個題目有點兒敏感, 但可見餐廳連小事都有花心思去搞好, 效果如何見仁見智。再看看menu, 原來加$5就可以masking 個花落咖啡, 好底! 可惜我唔飲咖啡, 用唔著。之後朋友點左一杯綠茶奶而我就叫左薄荷柚子蜜, 我朋友話佢杯野好飲, 而我呢杯就好值得去讚一讚: 除左個杯底有DD唔乾淨之外, 呢杯野確實好飲, 如果要比分一定有90分, 意料之外。首先呢個價錢係出面絕對得兩片薄荷同嘉欣禁薄既柚
首先呢個價錢係出面絕對得兩片薄荷同嘉欣禁薄既柚子蜜係杯底, 飲兩淡就得翻清水一杯。 而係我面前既係一杯滿滿既柚子蜜, 唔好睇少呢個杯仔, 足足沖倒兩杯高身茶餐size既杯, 柚子蜜質素亦係屋企一般買倒既貨色, 論價錢份量比, 價錢質素比都勝人一籌。 而那邊箱茶隔底的薄荷就夠你沖3杯凍飲, spear mint係一種好重味既herb, 其實一條5cm左右大概有6,7塊葉既薄荷已經夠一杯熱飲有凸, 而我面前既茶隔底一定有過8條薄荷。 呢間餐廳真係足料到你唔信, 而且柚子蜜加新鮮薄荷既味道真的比想象中好多了, 唯一問題就係個茶隔隔唔清D薄荷葉。 冬天的時候, 一杯暖暖的薄荷柚子蜜夠我放低整個禮拜的工作壓力。所以飲到一半我都差不多奮著左, 好好飲, 坐得好舒服。
整體來說這餐廳有非常多改善的地方, 例如服務態度及效率, 餐廳佈置, 清潔等都存在一定程度的問題, 但這那些年的杯中物確實夠我比個good有餘, 一定會再尼, 尤其秋涼時。