2018-07-11
以前一年總會去新加坡幾次,但現在因為忙所以已經年幾冇去喇。我好掛住啲胡椒蟹、麥皮蝦同海南雞飯呀!今晚有朋友話同我去食麥皮蝦,我即刻叫好啦, 因為香港主打星州菜嘅餐廳真係好少, 有都要排哂長龍好難book! 佢仲要話間餐廳早去冇乜人,唔使同人迫,啱哂我地返flexi hour嘅好食之人。餐廳果然係有種好舒適嘅感覺,我地早去坐到卡位。望住餐牌,好有親切感,樣樣都想食, 但兩個人又唔食得多,於是朋友果斷地點左個二人套餐,我就冇乜所謂,只要食到麥皮蝦就OK,反正如果好食,我會時時嚟。食物好快就上齊,而食星州菜,一定要飲凍野,今次我冇搵馳名嘅檸檬薏米水,反而點啤酒。事關我嚟之前輕輕上網search過,話呢度啲手工啤酒唔錯,好有特色咁話。今次我點左嘅叫南雲,顧名思意係加入左雲南普洱,飲落好清爽,回甘真係有普洱茶香味,好正👍。下次嚟再試其他口味!開動前先飲湯,椰皇翅聽講係必叫嘅。我一向唔飲中式湯,但呢款椰皇翅好濃椰子香味,就好似鹹版嘅椰汁,好好飲,所以我都忍唔住飲哂,但啲翅就假左啲,可以不理。今餐對我嚟講正主係麥皮蝦,套餐佢有兩大只,每人一只,嘗嘗味,等你有空間食其他野。講真佢係做得到我係新加坡食嘅
開動前先飲湯,椰皇翅聽講係必叫嘅。
講真佢係做得到我係新加坡食嘅味道嘅,隻蝦都夠大只而且好爽,但蝦嘅味道好淡,冇乜蝦味,呢個係貨源問題,同煮調功力無關。之後試其他菜式,竟然最好味係個軟殼蟹沙律喎。
沙律菜新鮮係基本,但個軟殼蟹係辣架,加埋酸酸地嘅沙律醬汁,好食到停唔到口。
套餐包一塊「炭燒」安格斯牛扒,好失望上枱望落一啲都唔炭燒囉,而且我地要五成熟,嚟到起碼有八成熟,不過呢個係中式餐館好common嘅錯誤, 因為牛扒其實離鑊後會繼續自煮,所以燒嘅時間要拿捏得好準。我就覺得沒事唔好亂點單。
反而跟扒個薯角好好味,特別係個秘製醬汁,辣辣地嘅,醒胃。
個串燒都好一般,不值一提。反而個甜品南瓜露有分加。
因為佢好冰凍,好香奶味南瓜味,食完咁多熱氣野來一碗,好順喉好舒暢。
雖然今次點嘅套餐好似有幾味都一般般,但我覺得餐廳還是值得一試,憑我食完呢餐再加席間睇見其他食客嘅食物,只係點單要識揀番啲地道特色小炒菜,加個海南雞(朋友忌雀,所以冇點😏)就掂哂,唔好咁懶叫套餐啦。