2015-05-08 5897 瀏覽
母親大人指定左要食母親節自助餐.以前指定動作係屋企樓下商場飲茶 ~ 其實係特登比街坊見到, 曬幸福.近年轉為自助餐慶祝, 這樣更好, 大家可以嚐試更多款式的美食.為了避開母親節周末周日的高峰期, 特地選擇平日慶祝.於是在網上尋找平日特价的自助餐優惠劵, 最後一致選擇舊機場酒店.自助晚餐時間是6:30 – 9:30我6PM左右到達, 可提前就座, 只是等到6:30方能取食物.不如巡視一下環境和美食吧!冷盤海鮮類 : 涷蝦, 面包蟹, 長腳蟹, 青口等等媽媽表示面包蟹没有蟹味, 肉質較硬, 所以她主攻拆長腳蟹觀乎長腳蟹腳, 幼如吾手纖纖肉指,不欲浪費時間, 長腳蟹可棄之.日式: 三文魚, 吞拿魚及八爪魚刺身, 三文魚壽司, 腐皮壽司及紫菜卷, 日式冷麵刺身-OK平時好少食腐皮壽司, 這次多夾2件, 細細件, 甜甜的三文魚壽司OK, 因為壽司飯比較細, 食多幾件也不用怕.冷麵-無食到包包款式超多: 一片片的方包及法包, 燕麥包排列整齊同其他特別的包包 << -- 好多酒店自助餐都没有這款呢, 值得一試旁邊有烤爐, 可自行加熱..熱盤十幾款 – 無特別款式有深刻印象只是個人喜歡
母親大人指定左要食母親節自助餐.
為了避開母親節周末周日的高峰期, 特地選擇平日慶祝.
自助晚餐時間是6:30 – 9:30
不如巡視一下環境和美食吧!
冷盤
海鮮類 : 涷蝦, 面包蟹, 長腳蟹, 青口等等
媽媽表示面包蟹没有蟹味, 肉質較硬, 所以她主攻拆長腳蟹
觀乎長腳蟹腳, 幼如吾手纖纖肉指,
不欲浪費時間, 長腳蟹可棄之.
刺身-OK
平時好少食腐皮壽司, 這次多夾2件, 細細件, 甜甜的
三文魚壽司OK, 因為壽司飯比較細, 食多幾件也不用怕.
冷麵-無食到
包包款式超多: 一片片的方包及法包, 燕麥包排列整齊
旁邊有烤爐, 可自行加熱..
熱盤十幾款 – 無特別款式有深刻印象
只是個人喜歡印度咖哩, 這裡有咖哩雞及咖哩雜菜.
可是酒店没有提供NAAN! 以包包來醮咖哩吧.
咖哩雞汁配包包, 味道OK, 少少甜, 我能接受到這種程度的辣
咖哩雜菜有薯仔, 雜豆, 白棷菜花, 可能是素菜的關係, 香料較多, 亦比較辣
粥檔 : 值得一試
粥檔提供配料: 魚片, 豬肉等, 職員再以小鍋獨立烹調, 個性化的粥便完成了.
客人另可配搭花生, 榨菜, 欖菜, 蔥花等.
家人上半場各點了一鍋粥 (砂鍋直徑約5寸), 各人都表示好味道, 只是當時我無為意.
就我在8:45左右經過粥檔, 當時大煲粥剩下不多,
發現大煲粥內露出了半隻花蟹, 這就是傳說中的蟹粥吧!!!!!
8:45PM了 = 熬制很長時間了
棉棉的蟹粥呀, 我來了, 選擇了原裝粥底加熱.
回到座位後, 發現這粥底不止於蟹, 還有元貝絲呢, 我好開心呀!

甜品 - 嗜甜的人有福了
事先在網上了解這家餐廳的資料, 甜品真的超級多.
幸好上半場的冷點&鹹點吃得少, 7:30PM的下半場甜品現在開始了.
甜品部的長枱已佔2幅牆的濶度呀 (呈L形排好)
豆腐花, 朱古加噴泉, 自制窩夫已屬等閒,
仲有各款糕點, 葡TART, 奶凍, 拿破崙, 燕窩龜苓膏, MACAROON, 同埋D字雪糕及H字雪糕
有款好特別的法式甜點, 用彩色匙羹盛載, 忘了名字.
西式的外表, 竟然係京X念慈X的味道,
好想知道餐廳係如何制作

今晚用了OPENRICE COUPON, 折後每位300元有找.
我們要夾份請媽媽, 金額要另外計了.
2015-05-04
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節