呢間小店我已經想去好耐,由一開始喺旺角開業嘅時候已經盯實咗佢,可惜旺角店上年結業。到咗近排就登陸荔枝角,就黎個“新店”報導啦。其實新店開業無耐就因疫情而停業,係呢個禮拜先再開返。咁都唔出奇嘅,中哂嘅人呢個禮拜就出返哂黎...没事兒!黑布小巷現時仲有葵芳掃街店同北角便當店。餐廳由三個90後主理,疫情之前,佢哋已經去過N次台灣。佢哋成日幫櫬當地嘅「阿姨」舊式早餐店,心諗香港又冇呢類嘅早餐店菜式,於是就帶咗返黎香港,19年開業,同時又撐住港人共渡難關。 其實話佢係早餐店又唔算係,佢又冇開早市,但當佢係台式食堂就更好。荔枝角新店位置較寬敞,但有一半嘅枱都冇用到。格局就好樸實,就係飯堂look,乾淨潔白嘅飯堂look。 落單就用手機落order,有得綁定信用卡而線上付款。食物方面有最出名嘅豬肉蛋吐司,更有新店先有嘅雞扒蛋吐司。仲有滷肉飯,花枝丸之類嘅小食,自家製芋圓糖水同冷泡茶等。(葵廣店都有滷肉飯/芋圓/吐司,北角店就有多款便當但冇吐司而係外賣店。) 慢烤雞腿芝士蛋吐司$53 店員有講話所有食物都即叫即製,上枱時成tray連甜品飲品上,咁樣就已經加咗唔少分。再加上又有提供手套,令你唔洗食到成手

慢烤雞腿芝士蛋吐司$53

慢烤雞腿芝士蛋吐司

店員有講話所有食物都即叫即製,上枱時成tray連甜品飲品上,咁樣就已經加咗唔少分。再加上又有提供手套,令你唔洗食到成手都係,又或至少有個tray墊底,就唔洗整到個枱一塌糊塗。性價比就唔錯,見到佢有幾多料都心滿意足,但又冇想像中咁飽。

慢烤雞腿芝士蛋吐司

雞腿佢切開咗一舊舊,見到佢非常白滑。外層有焦香咗嘅顏色,肉質爽彈嬌嫩,明顯有醃料醬油等濃厚嘅調味,呢part有驚喜,又可能有人會嫌佢太咸/蓋過肉味。

雞蛋方面,佢唔係台式早餐店嘅多層次(玉子燒式)蛋,而係半熟流心蛋,師傅咁啱切正有蛋黃嗰個位,成個toast都沾滿蛋液(唔怪得要帶手套🤣),蛋白就簡單用黑椒調味。

慢烤雞腿芝士蛋吐司

芝士真係有D過份lor,背面全都係熱溶後嘅黃金,更可以用手拎起塊熱溶芝士感受佢嘅香氣。麵包有一定嘅厚度,外層微烘脆,食落唔係空氣包嗰款。食食吓發現有陣蜜糖嘅甜味,原來中間係搽咗層秘製醬汁,但我就食到只係蜜糖。

凍頂烏龍茶$28(跟吐司+$3 only)

凍頂烏龍茶

杯上寫上飲品經過八小時嘅冷泡而成,不含防腐劑。飲落一開頭冇乜味,但飲多一兩啖就有香濃嘅茶味,微帶回甘。

黑糖紅棗薑三色圓$38

黑糖紅棗薑三色圓

一上枱望到只係一片啡水,但其實d料潛哂底。糖水嘅黑糖味後韻強,帶有紅棗如蜂蜜般嘅甜美同一丁點嘅薑味,仲有多個紅棗肉。三色圓就當然係蕃薯/芋頭同紫薯。形狀呈正方體,有數多舊都痴埋一齊,呢點要改進一吓。
黑糖紅棗薑三色圓

質感係我鐘意嘅唔太煙韌而內裏冇粉粉嘅口感,而且三種味道都各有各本身嘅原材料味。芋頭明顯有D沙沙地嘅芋頭泥口感。但缺點就真係少咗D lor,三兩吓就食完,唔適合share。
凍頂烏龍茶