2024-01-18 109 瀏覽
今日進咗一間茶店,氣氛輕鬆得嚟,飲品仲要畫龍點睛,清新得嚟飲落又唔會覺得悶。自己試咗杯「白雪薰飛」,真係微微嘅甜,桃香同薰衣草香氣四溢,啱晒我呢啲鍾意清淡飲品嘅人。啲薰衣草唔會過於搶鏡,整體嚟講平衡得好好👌。其次試嘅「六月飛霜」,呢個名字揼得我心思思想飲啊。杯入面嘅膠原桃膠,同雪梨、無花果同南棗搭配得天衣無縫。一口落去,甜而不膩,又滋又潤,幾有療肺補氣嘅功效,飲完覺得暖笠笠,冬天最啱啦👍。當然唔少得又一杯「Double May」,酸酸甜甜,起初有少少不適應,但飲多兩口就覺得宜家嘅天氣飲落正!荔枝紅茶清新爽口,再配上洛神同菠蘿嘅自然酸香,實行是夏日解渴佳品。店員招呼得好貼心,整體嚟講,呢次嘅體驗真係好正啊~下次仲要試過其他款,同朋友仔分享下呢啲茶飲嘅好味道!🌞🍍🌸