2017-01-25 148 瀏覽
前幾日同同學係返完學 見到附近開左間新新地既湘菜所以個日 我就同一班來自中國既同事仔 一齊去食下呢間湘菜餐廳睇下佢既菜正唔正宗一入到去 地方都算大 而且服務員都好有禮貌 帶我地入去之後我地就開始睇MENU, 然後發現左一樣好驚訝既野 LOL就係佢成個MENU都係而周杰倫既歌名為菜名例如 「給我一首歌的時間」、「說好的幸福呢」等等從MENU所得知 呢間餐廳既老闆娘一定係周杰倫粉絲了!!點餐既時間 叫著 「兩個雙節棍、一個說好的幸福呢」 個感覺真係好有趣啊!我地四個人叫左幾個小菜 我都覺得唔錯首先係「 汨羅紅薯粉」 HKD75呢個味道就比較清淡,一開始食呢一個 清清淡淡 都幾開胃另外 我地仲叫左一人一個雙節棍! 其實佢係孜然寸骨 HKD30/ 一件全餐飯 我覺得最好味既就係呢個 孜然寸骨呢個好岩平時食小辣既人,味道好香口 帶少許辣,食落去外皮好脆口! 呢個真係好惹味 而且一件都幾多肉 唔會靜係得舊骨HAHA最後就係 香辣QQ蝦 HKD158我覺得呢一道菜 好似真係返左去大陸到食湘菜咁簡而精, QQ蝦下面 仲有D粉絲 吸收左QQ蝦既鮮味同埋份量黎講, 都比我地想像中大碟!

2017-01-22