2021-10-13 450 瀏覽
自從屯馬線通車之後,對於鍾意周圍搵嘢食嘅我哋真係方便好多。聽朋友講,土瓜灣開咗間質素唔錯嘅日本餐廳 夢之丼,既然冇得去旅行,就用把嘴嚟醫我嘅思鄉病啦😆因為平時我哋都好少過嚟土瓜灣行街,本來由港鐵過嚟幾分鐘嘅路程,點知比 #Google神 點我哋到兜咗個大圈先到,好彩無比人取消booking啫🤪 好神奇地我哋坐低無幾耐,食物已經陸續送上,原來朋友仔一早已經喺網上安排好晒…相比起我對人就顯得好無心肝囉👉🏻👈🏻 不過事實証明一凹一凸嘅人先可以做好朋友嘅🤣 不過我好好奇點解佢只係叫咗個一人餐呢?後來食落先知道呢個一人餐份量都唔少,前後加埋有10道菜,#前菜、#炸物、#熟食、#刺身 樣樣有齊😉 前菜分別有 #枝豆、#炸雞軟骨,同 #鴨胸沙律,真係冇諗過日式餐廳都可以食到咁美味嘅鴨胸,配埋特製嘅酸甜醬汁同沙律菜搵埋,入口感覺都幾清新🤤 至於主食,我會推薦大家試吓佢哋嘅軟殼蟹、雜菜天婦羅🍤 軟殼蟹帶有蟹膏,食落口特別有種海鮮嘅香味散發出嚟🤤 而串燒🍢嘅火喉亦控制得非常之好,鰻魚串燒肥嘟嘟,魚油嘅香味慢慢浸入嘴巴🤤 仲有佢哋嘅蟹膏豆腐嘅香味更係令人一試難忘… 如果你自問唔係太大食嘅話,其實兩個人sha

不過我好好奇點解佢只係叫咗個一人餐呢?後來食落先知道呢個一人餐份量都唔少,前後加埋有10道菜,#前菜、#炸物、#熟食、#刺身 樣樣有齊😉 前菜分別有 #枝豆、#炸雞軟骨,同 #鴨胸沙律,真係冇諗過日式餐廳都可以食到咁美味嘅鴨胸,配埋特製嘅酸甜醬汁同沙律菜搵埋,入口感覺都幾清新🤤 至於主食,我會推薦大家試吓佢哋嘅軟殼蟹、雜菜天婦羅🍤 軟殼蟹帶有蟹膏,食落口特別有種海鮮嘅香味散發出嚟🤤 而串燒🍢嘅火喉亦控制得非常之好,鰻魚串燒肥嘟嘟,魚油嘅香味慢慢浸入嘴巴🤤 仲有佢哋嘅蟹膏豆腐嘅香味更係令人一試難忘… 如果你自問唔係太大食嘅話,其實兩個人share一個餐都已經好足夠!不過呢… 我咁為食,見到隔離枱啲生蠔又咁新鮮,點捨得唔叫返幾隻氹吓自己喎😆

由大門行入餐廳,整個佈置都以日系設計為主,而且服務員嘅態度亦都非常友善,真係冇諗過喺我心目中嘅舊區,居然會搵到咁高質嘅餐廳😚 實在有啲喜出望外呀👍🏻👍🏻
2021-10-11