2006-12-12
本來係同一位朋友慶祝生日,但臨時甩底,唯有同兩個朋友照食,以為會好多人,所以已經一早訂定位。去到環境都幾舒適,侍應會問你要凍水定熱水。由於有一位朋友未到,又有小小肚餓,所以先叫一個酸辣雞肉生菜包,比想像中辣,但係係一個唔錯既開胃小食。之後終於齊人,叫左一個生蝦刺生、冬陰公、大泰式拼盤同燒鱔。1) 生蝦刺生:幾新鮮,但個人認為落多左檸檬汁,所以有偏酸,唔係好食到蝦既鮮味;2) 冬陰公:酸辣適中,而且蝦膏好有鮮味,個湯煮得好滑,好易入口;3) 大泰式拼盤:有蝦餅、魚扎、春卷及荷葉包雞,蝦餅最好食,彈牙、爽口又有蝦味,食得出真材實料。一直對魚扎冇乜興趣,覺得不過不失;而春卷都可以,但俾我既感覺好"菜",唔知入面係乜。本人覺得最差係荷葉包雞,因為好炸得好乾,所以我建議叫個細拼盤已經得,因為冇荷葉包雞。4) 燒鱔:口感不錯,但比較多骨,要小心食。之後,再叫一個泰式炒金邊粉,是酸甜的,炒得乾身,屬肚之用;其後,再叫兩個椰青及芒果黑糯米,芒果黑糯米係全晚最差既,因為好硬,而且芒果冇乜味。收費:$180/Person (只係我地大食,正常唔會食咁多……=P)
之後終於齊人,叫左一個生蝦刺生、冬陰公、大泰式拼盤同燒鱔。
4) 燒鱔:口感不錯,但比較多骨,要小心食。