2016-05-11
這天,和朋友試這間好像頗受歡迎的川菜店。我們叫的是招牌魽魚煲,上菜時侍應好詳細地教了最好的食法給我們參考,可說是很細心值得讚的部份。不得不讚的是這個魚,少骨,肉又嫩。揀既系泡椒湯,唔太辣又唔太酸,煲入面既配菜就只有芽菜,其他的全部自己另加。除此之外,其他的食物都不太推介。涼伴點了這個窩荀,看似很濃味,食落除左好油之外,完全唔入味,一向窩荀食落爽口所以覺得好食,而呢個就系淋晒,完全冇口感可言,侍應見我地冇咩點食到,就過黎同我地講如果呢碟窩荀就咁食唔岩食的話,可以加落個魚煲滾下再食,試左一條,可惜口感更加淋。另外小食叫左一串雞腎,仲有雪味。魚煲仲加左其他配料,魚皮,無論就咁食定系浸一浸湯都好,都好明系食到疏左氣既質感,不是平常食到的脆卜卜。啤酒愛好者,無論食燒肉定川菜都好,當然要叫返枝啤酒啤一啤,雖然見佢系雪櫃拎出黎,可惜佢真系唔凍,連倒汗水都冇滴,對於唔凍既啤酒真系覺得好冇隱。如果要再黎的話,下次會系星期日至三夜晚十點後黎,因為有半價優惠,可以淨食個魚煲,感覺划算好多,單叫一個魚煲都已經248$。題外話,睇返張單,見到花生收費同茶位仲收埋加一,覺得吾太合理。花生都算,茶位?叫極加茶都話等
題外話,睇返張單,見到花生收費同茶位仲收埋加一,覺得吾太合理。花生都算,茶位?叫極加茶都話等等?但系叫飲品就即刻到,如果每台台面都有壺茶自己加,有咁既收費我覺得會合理啲。