2018-04-12 204 瀏覽
好野,今日又可以同愛人去拍下拖,係我推介下去左呢一間。其實呢間野的上手都係食日本野,當時個間我同最愛都非常鐘意食,事關個間抵食夾大件,又新鮮,最重要係平,之後執左笠就變左呢間爆丼,同一舖位,但唔知同唔同老闆呢?我諗唔同掛好,比大家睇睇今晚食咩啦!豬排拉麵,據我的最愛表示,湯底唔味精,清清地好夠味,佢表示非常鐘意,事關好多時外出食拉麵(包括出名的拉麵店),味精、鹽味、油之強烈係食完個口都仲會有味,但呢碗唔會。另外,拉麵方面亦不如一d平價拉麵店般有強烈的「揀」水味,所以算唔錯。豬排方面,我略嫌唔夠爽脆,豬排瘦左d,所以肉質偏鞋。整體黎講都唔錯。之後就係我的刺身飯,黎張close up同埋唔同角度比大家睇下先。其實一上桌,我曾經質疑夠唔夠我食,睇起上黎好細碗,但原來係勁飽,我最愛都食唔晒剩左少少飯。整體刺身係新鮮,隻甜蝦係大隻蝦,唔係放題食個種細細條,幾鮮甜,其實全部都算唔鉑。之後仲叫左兩個小食,首先有我愛人最愛的芝麻雞翼,由於我太飽關係而佢又好鐘意食,所我割愛比埋我個隻佢食,聽佢表示好脆口,評價好高。最後係油甘魚頭呢條魚魚,一上桌個下都心感不妙,雖然佢非常大條,但賣相差,燒得焦,所以無法食
我諗唔同掛

好,比大家睇睇今晚食咩啦!

最後係油甘魚頭

呢條魚魚,一上桌個下都心感不妙,雖然佢非常大條,但賣相差,燒得焦,所以無法食皮。另外,因為大條所以好多肉,都厚肉,但魚肉乾,魚肉配合唔到魚油,所以影響左質感,我地兩個都唔鐘意,加上食到太飽,最後呢條魚都剩左好多冇食,做左浪費鬼感到有d內疚。

整體黎講,條魚扣晒分,非常失望,我們每次食日本野都會叫魚魚食,但今次係我們試過最差的一條,至於其他的,其實都唔錯,但同時亦冇話好有驚喜,冇好印象深刻的感覺,冇特別想encore的感覺。
2018-04-09