2013-02-13
一家大細諗住食完飯去大圍食糖水,點知買了個教訓大圍好多糖水鋪新年都無開,餘下數間,睇到遠處有間靚靚地,門口又貼左好多訪問既糖水鋪,所以我地就入去試下。當晚都幾多人,我叫左個朱古力綿花冰,其他屋企人就叫朱古力梳乎厘、心太軟同腐竹蛋糖水。心太軟先到,睇外貌是可以的,直到我的棉花冰到來,我呆了(忘記了拍照),整個冰就好像spill over味,成個碟好唔乾淨因為有朱古力冰融左既水,睇落都無胃口,但食落都ok既........以為仲可以啦點知直到梳乎厘到來.......我地本身唔知梳乎厘是什麼,睇佢個menu好似一個cake咁幾得意,點知....睇相就明:我地當堂呆哂,諗住唔緊要啦可能好好味呢,見家人一放落口個表情真系知道佢好難食,我食左小小,系cream+朱古力粉+糖既混合物,仲要mix得唔均勻所以我先食到呢3種成分!!!!$38既梳乎厘真系值得敬畏!腐竹蛋糖水無味,擺明無重料煲過,盛惠$24,我都知要在新式甜品店食傳統糖水你總不能要求什麼,但是也不用淡到咁吧。心太軟還可以,個cake好實,但有流心流出黎都算系咁啦,不能期望什麼。所以話不能單靠雜志美言幾句就去邊間邊間幫襯,也不能看鋪頭外觀就
一家大細諗住食完飯去大圍食糖水,
點知買了個教訓
所以我地就入去試下。
$38既梳乎厘真系值得敬畏!
但是也不用淡到咁吧。
所以話不能單靠雜志美言幾句就去邊間邊間幫襯,也不能看鋪頭外觀就幫襯。
可能呢度有其他好味我唔知,我就唔會再去了。