2013-01-02
之前仲係西貢已經一直幫襯,但係無諗過搬左黎馬鞍山之後會令到我唔想再去!我同阿媽去食晚飯,還好不用等位不過只有sushi bar 有位。坐左5分鐘左右先有人拎茶同meal畀我地!價錢唔平,兩隻雞翼都要50蚊!最後我決定食牛肉飯,我媽食照燒雞飯,之後就叫人落單!我只係問左一個好簡單嘅問題:「個飯係定食定係一碗上?」佢嘅答案已經令到我有20%唔會再黎,佢答:「er...我幫你問下!」其實呢個問題都唔係好難姐對於一間日本料理黎講!好!我又等再3分鐘,中途佢走左去幫人埋單,加茶 之後就揾左另一個更無禮貌嘅waitess黎落單!又再一次重複我個問題,自問無粗聲粗氣。但係換來毫無禮貌嘅回復!佢答:「成碗上!無定食!」呢到呢個moment,唔會再黎嘅percentage已經去到60%喇等左成20分鐘先有得食,中途嘅事先係令到我以後都唔會再黎!見到有一枱客落單時候講到明壽司唔要wasabi,都聽到waiter同師傅講1號枱壽司唔要wasabi!點知拎到去1號枱發現有wasabi,客人當然唔收貨要重做!之後個老闆娘就拎轉面同伙記講:「係咁忙嘅時候唔好接呢D單!」我心諗咁都得!仲有就係因為我坐壽司bar嘅關
我只係問左一個好簡單嘅問題:「個飯係定食定係一碗上?」
好!我又等再3分鐘,中途佢走左去幫人埋單,加茶
佢答:「成碗上!無定食!」
等左成20分鐘先有得食,中途嘅事先係令到我以後都唔會再黎!
點知拎到去1號枱發現有wasabi,客人當然唔收貨要重做!
我心諗咁都得!
仲有就係因為我坐壽司bar嘅關係我畀waiter同waitess係咁係我隔離拎野!搞到我想專心望住個飯黎食都唔得!
我唔會再去第二次
照燒雞飯: 太多汁不過雞都燒得幾脆皮
牛肉飯:洋蔥多過牛,太多油!