今日去咗D2 Place支持一下朋友開嘅小店,行逛完之後就去咗The Salted Pig食晚餐。雖然聽個名就知呢度主打食豬肉,但其實豬肉以外嘅食物都有好多選擇。呢度連餐碟都有自家名字,仲印製埋介紹豬嘅各個部位分佈圖。太平洋蟹餅有兩大個厚厚嘅蟹餅,非常有份量,上面加咗青檸蒜香蛋黃醬同有沙律菜伴碟。切開蟹餅可以清楚地見到一絲絲嘅蟹肉,食落帶少少鹹香味,另外亦混入咗少量雜菜,令口感更加豐富。墨西哥芝士新豬肉薄脆賣相都已經夠吸睛,佢係喺最底層放滿墨西哥薄脆之後,上面加有口感同味道都好似煙肉嘅新豬肉、蕃茄莎莎、黑橄欖,再有純素車打芝士同牛油果醬,一路傾偈一路飲住飲品,食呢一個墨西哥薄脆就最適合不過。然後就到全晚嘅主角招牌德國鹹豬手隆重登場,呢個鹹豬手嘅份量足足有1kg重,再有烤薯、酸菜作伴碟,配合芥末籽忌廉汁一齊食就更有風味。主角鹹豬手真係做得好出色,外皮非常脆口,感覺好似食緊中式嘅乳豬咁,而裏面厚厚嘅鹹豬手肉仲非常Juicy,完全冇半點乾嘅感覺,真係啖啖都好好食好滿足,而且肥瘦分明,怕肥嘅朋友都唔難撇開肥膏,咁就算減肥都唔使擔心啦!食得豐富大餐,當然都要飲返杯特飲,我哋分別揀咗有酒精嘅App
呢度連餐碟都有自家名字,仲印製埋介紹豬嘅各個部位分佈圖。
墨西哥芝士新豬肉薄脆
招牌德國鹹豬手
食得豐富大餐,當然都要飲返杯特飲,我哋分別揀咗有酒精嘅Apple Mojito同冇酒精嘅Minty Grape,兩杯嘅味道都好清新,而且都有薄荷葉所以感覺特別fresh。
最後甜品揀咗心太軟伴雪糕,雪糕係雲呢拿味,仲有一點點嘅雲呢拿籽,所以特別香滑,而心太軟都控制得好好,切開真係會有流漿嘅效果,混合雪糕一冷一熱呢個配搭真係冇得輸!
Chocolate Molten Lava Cake