2007-06-23
其實嚴格來講呢篇唔算係食評,不過服務都係出外食飯的重要一環,就比大家參考一下...我係周六晚飯時間去試ge,因為知道遊樂係近來的人氣熱店,所以七點未到就去到店門口等它營業(晚上七時開業).當時有位四眼男士都等緊佢開門.半開的店閘中溜了一位女侍應,閃到旁邊的大廈內,一路無出來...裡面連燈都未開齊.七時過了數分鐘,店仍然未開,打電話問個究竟,是一名男子接聽:我:請問你地今日開唔開?"男:開ga"我:幾點開?"男:"七點"我:"過左七點啦bor,點解度閘仲未開ge?d人企晒係出面啦wor..."男:"未,未到七點!等多陣啦"聽到呢個回答,心裡打左個突,不過大家唔係用同一個時鐘,好難爭辯,或者店員用日本時間計算卦??在天又熱對街又有部抽油煙機噴住ge情況下又等了數分鐘,然後終於開了門,當時已有約七八個客人等,然後大家好有默契咁排起隊來,男店員仍然不放人入內,係門前慢慢整理宣傳用的易拉架...因為人多雜亂,我和友人由第二變成排第三,我心想裡面十幾個位都夠坐啦...點知原來只剩兩桌共5個位,排第一的四眼仔霸了三人桌,一對遲來的男女又佔了二人桌,其餘全部reserved!對想食的網友,強烈建議訂位
我:請問你地今日開唔開?"
男:開ga"
我:幾點開?"
男:"七點"
男:"未,未到七點!等多陣啦"
對想食的網友,強烈建議訂位!
對此食店就有幾點建議:
1.只得十個八個位的平民小店,唔好學人做什麼reservation!除非換一間大d的店舖
2.易拉架是用來吸人客人的,但店內都無位招呼街客了,店員只顧整理它,有何意義?
3.我未開過食店,不過我見一般做法都係會比營業時間早少少準備,而唔係同客人一齊返工.或者又係日本人做法掛?但係呢度係香港lor
老闆娘係日本人,唔知佢當時在唔在場,希望佢及早知道店員問題所在,如果唔係,只怕氣走了所有客人後,我不會再有機會食到佢手勢!