2012-06-18
今日心血來朝想食港式沙律,咁啱見到金加利個餐牌有,個餐有多士、餐湯、甜品同餐茶,72元,ok呀,一於入去試試。我點咗個豬肋骨沙律餐,羅宋湯,多士同羅宋湯,唔係好夠熱,算中規中矩啦,豬仔骨沙律碟頭好大,買賣相唔錯,有生菜蕃茄伴碟,上面淋咗啲加咗香草嘅油,不過同沙律嘅味唔夾,我接受唔到。沙律有薯仔、紅蘿蔔、菠蘿、椰果;仲有一種咬落去實的的橙色類似桃,但完全冇桃味的物體;薯仔食落唔似薯仔,質感「腎腎」地,鬆鬆地,我估佢雪得太耐,雪到薯仔啲組織都壞晒,淨係得菠蘿椰果正常啲;咁都攞得出嚟奉客﹖汗﹗豬肋骨大大件,油淋淋的,肉質稔到接近霉,味道總算不太差,結果我加咗一蚊買個盒打包豬肋骨,沙律剩番喺度。甜品係提子味啫喱,加花奶,味道正常。餐茶叫咗熱好立克,好立克淡而冇味,唔駛咁慳吧!