2017-03-10 1581 瀏覽
呢間嘢好咗都好一段時間, 但無時無刻都咁多人等, 最慘係佢隔離果間壽司又係咁多人, 你離遠望過去, 見到人山人海, 但唔知邊D人係等緊邊間, 今次都係試一試, 雖然係人多, 但行去問時, 可能我地係2個人, 所以都即刻有枱入, 但企門口個姐姐仔, 唔知係做到暈定聽唔到我講嘢, 我行去話兩位時, 佢仲舉一舉手, 好似示意聽到咁, 跟住仲行去望望入面環境, 以為佢確認一下就帶我地入啦, 點知轉頭叫咗另外個比我遲的人, 我當然第一時間出聲, 佢先改返係帶我地入去~  鎮江排骨其實呢樣唔係老公想叫果種, 佢係想食餚肉, 不過記錯咗~ 開頭食都覺得OK, 味道又唔太差, 但食到咁上下先發現, 係超勁多油囉~ 搞到我都唔想食, 唯有拿拿聲食埋個湯麵, 然後將d排骨掉哂入d湯度過一過水, 去咁d油~  凍黑木耳露唔錯, 唔會太甜, 又夠膠, 除咗黑木耳外, 仲有好多其他料, 例如紅棗, 當飲品或甜品都OK~  鮮肉小籠包應該係即叫即蒸, 因為都等咗幾耐下, 湯汁就夠哂, 但個皮略為厚咗少少, 如果可以薄皮d, 應該會更加好食~  雙色刈包今勻真係中蕉了...........以為係普通兩個色的包

鎮江排骨
其實呢樣唔係老公想叫果種, 佢係想食餚肉, 不過記錯咗~

鮮肉小籠包
鮮肉小籠包

雙色刈包
今勻真係中蕉了...........以為係普通兩個色的包, 點知比佢上枱時嚇親, 竟然係一籠一個大包, 仲要係夾咗一大塊扒的, 真係食到叫救命~
個包係超足料, 一個係夾豬扒, 一個係夾雞扒,  兩塊扒都沾咗脆漿嚟炸, 所以又更加大塊咗同肥膩咗~ 兩個包夾唔同扒之餘, 仲係用唔同漿汁的, 一個鹹鹹地, 一個酸酸地, 個包皮又夠軟熟, 其實都唔錯, 只不過我地太飽, 所以減咗d分, 下次再試的話, 真係求其叫一個就夠, 如果唔係就唔食其他嘢~

金網生煎鍋貼
個賣相好靚, 真係成個金網, 煎到好香好脆, 反而搶咗主角的鏡~
平時响上海舖果d生煎鍋貼, 都係煎到個底好香, 但由於呢度多咗層金網, 所以鍋貼個底就煎唔到脆皮, 不過好彩佢個皮都唔算厚, d肉就有汁, 整體上都唔錯~

酥炸大排麵
你話塊排好大咩? 又未至於係, 但又唔可以話佢細, 因為都成只碟咁大塊~ 通常酥炸都係要沾粉漿先炸, 好彩佢又唔算好厚粉, 可以接受, d肉又唔會好乾, 仲有d肉汁, 味道亦都唔錯, 唔會冇味或者太鹹~
至於個麵都好適中, 最怕d上海麵煮得太淋, 佢剛剛好, 個湯又唔會太味精, 不過得一條菜就少咗d~

明明叫6樣嘢, 但張單加埋茶位, 搞到變咗7樣嘢, 對中國人嚟講好唔老嚟架嘛~
2016-07-09
$138.5 (晚餐)