2011-01-03
今日和女朋友去濕地公園玩完便搭車到元朗一帶食飯,見這間有不少好評,便來這間店試下。我們7點左右就到,等咗5-10分鐘左右就有位了。舖內環境都可以,啲侍應仲主動拿張椅俾我哋擺袋,服務都算唔錯。我們叫了以下食物:1) 自選迷你壽司一客(16件)$108$108有16件壽司,仲有60款選擇,係就係算平的。既然是以件計,我哋當然叫啲比較貴的,無理由仲叫三文魚,故就叫咗甜蝦,油甘魚,劍魚腩,章紅魚及希靈魚等。可是,啲壽司嚟到後就發覺啲飯比起一般壽司店大舊,食起上來真的很失望,啲飯完全唔好食,而且啲味比較怪。我從未食過啲壽司是咁既樣的,其他元朗壽司店如「金田長壽司」或「麻布十番」都無這問題。至於飯面啲甜蝦,油甘魚或劍魚腩之類亦不見得新鮮。2) 巨大挪威三文魚壽司$20 飯和自選壽司一樣唔好食。而且也不見得很巨大,飯就大見咗既,但三文魚只大件少少。3) 串燒雞軟骨$7 價錢都算平,但雞軟骨好硬,一啲都唔“軟”,可能炸過龍了。我仲見隔離枱叫咗成兜雞軟骨,唔知佢哋點食了。4) 鹽燒牛舌串$11 這個比起雞軟骨好得多,味道都可以。總括而言,價錢雖然較為便宜,但食物唔好食是最大的致命傷。以咁個食物質素,我應
1) 自選迷你壽司一客(16件)$108
2) 巨大挪威三文魚壽司$20
3) 串燒雞軟骨$7
4) 鹽燒牛舌串$11
這個比起雞軟骨好得多,味道都可以。
總括而言,價錢雖然較為便宜,但食物唔好食是最大的致命傷。以咁個食物質素,我應該不會再去這店了。埋單總計$146。