2009-09-28
中秋節一家人食飯,大小17人,早個多星期打去訂位,講明6:30pm,要一圍,諗住訂埋菜,點知知客姐姐話全包宴隨時有得叫,唔使訂,可以坐到一圍無問題,於是留低聯絡電話作實。老實講,唔係第一次攪family dinner,如果有錯漏,成棚人都唔知點算,於是三日前(即17號)再打去confirm,仲訂埋兩打壽包,一打奶黃一打蓮蓉,知客姐姐話無問題,落埋單。當晚6時40分到(因為泊左停車場),點知阿姐姐話,無大檯,只有兩張6人檯,坐迫d啦,我地話點坐迫d呀?早兩日打黎confirm你地都仲話無問題喎,阿姐姐雙眼向上吊,聲音提高三度,滿口鄉音,隻手指篤住本訂位簿:「你個電話係9xxxxxxx嘛,今日打左俾你啦,無人聽喎,總之係得兩張檯!」當堂火都黎埋,唔係慶你無位俾我,係火起你蠢到用呢個理由,我即刻開個手機call log佢睇:「你幾點鐘邊隻手打過俾我,我全日電話無響過無missed call!」阿姐姐仲連續講左四次:打左、打左...我問佢:「使唔使run個report俾你睇下!你唔俾檯我無問題,唔好屈得就屈!」後來個經理出黎,又係嗰句啦,「溝通問題,誤會黎啫」。最終都係兩檯。諗住叫全包宴再加其
諗住叫全包宴再加其他菜,又話全包宴呢個菜嗰個菜賣晒,轉過晒得d單頭單尾係一樣,價錢又梗係唔同,時為晚上7時,你真係賣晒?又忍你,就咁散叫,話俾佢聽訂左壽包,點知經理話無落單,而加幫你地加啦,不過無奶黃噃,跟住又係人肉錄音機:「溝通問題,誤會黎啫。」
你地唔好做啦,一晚n個誤會,電話講嘅全部唔作實,如果唔係成棚人,又有老人家,我地真係睬你都有味,投訴都嫌益你,成世屈喺角落無出頭就係你地最大嘅回報。