2016-01-09
1942 瀏覽
星期六訓醒,做下小家務已經三點,同老公去飲啖茶hea下先得,走左去旺角既老點,去到雖然唔駛得位,不過都幾多人,我地叫左幾個點心仲有竹筒飯。鮮上肉響玲腸$26,平時打邊爐就話食響玲姐,點心配響玲只係係呢到食過,不過真係好好味,外層腸粉皮夠滑,但係中間個層響玲又夠脆,中間既肉加左蝦,又香又彈牙。咸香黑魚子燒賣$19,一客兩粒,咬落肉味好香,但又唔會有肥肉,感覺健康好多,脆脆既黑魚子,咬落咸咸地,配得好好。百花壤魚肚$24,老公既最愛,佢話個魚肚又香又滑吾係老點小漢堡$24,蝦膠做既漢堡排,炸香左再加沙律菜同蜜糖芥末醬,好惹味,層次又豐富。細細個唔會好飽,仲有空間食其他野。芝心脆炸蝦丸$28,彈牙既蝦丸,包住左芝士,香脆既外層加上彈牙蝦膠,一咬落去仲有芝士流出,好香口,好好味。鮮蝦肉餅竹筒飯$28,蝦膠同肉做成既肉餅,加上紅米飯,咬落個肉餅到,有大量肉汁流出,真係不得了。兩個人如果去酒樓食,又要得位,選擇又比較傳統,所以我都係中意食呢d點心小店。
百花壤魚肚$24,老公既最愛,佢話個魚肚又香又滑